Mozaik
“SKRIVENE ČARI ISTARSKIH VINARA”

Malvazija Cattunar izabrana
je za najbolje ATP vino
Objavljeno 29. srpnja, 2014.
Uz malvazije su se natjecali terani, rose i muškat

Mlada malvazija Cattunar najbolje je ATP vino, epilog je održanog trećeg ciklusa vinskih degustacija, organiziranih u suradnji sa Vinistrom i Hrvatskim sommelier klubom u sklopu 25.V egeta Croatia Opena održanog u Umagu, koji je okupio ponajbolje istarske vinare.

Proglašenje najboljeg ATP vina uveličao je predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović, koji je svečano uručio nagradu pobjedniku.

U šest večeri posjetitelji su mogli kušati vina te ga ocijeniti, a na kraju je proglašen pobjednik u okviru manifestacije “Skrivene čari istarskih vinara”.

Rose vina prve su večeri predstavili: Zigante, Veralda i Tomaz, a pobjednik prve večeri je vino rose Veralda 2013. Druge večeri gosti su degustirali tri mlade malvazije: Matošević, Cattunar i Cuj, a najboljom je proglašena mlada malvazija Cattunar. Treća večer prošla je u veselom tonu. Coronica, Kabola i Trapan pred publiku iznijeli su najbolje odležane malvazije, a s obzirom na to da su sva tri vina vrhunska, pobijedila je odležana malvazija Trapan uroboros. Četvrta večer ponudila je teran Kozlovića, Vile Laguna i Fakina, a nabolje je ocijenjen mladi teran Kozlovića.

Pete večeri ponuđeno je bilo ozbiljno, pravo vino. Gosti su kušali tri vrhunska terana koji su po okusu razlikovale samo nijanse. To se vidjelo i kod glasova publike, jer je to bila najnapetija borba za naslov vina večeri. Pobjednik pete večeri je bio odležani teran Franca Armana. Posljednja večer vinskih degustacija svakako je bila najslađa. Tema je bila muškat, a kušala su se tri vina: Rosi, Prelac i Geržinić, a titulu najboljeg na šestoj večeri odnijelo je vino Prelac.

U velikom finalu tako smo imali: rose Veralda 2013, mlada malvazija Cattunar, malvazija Trapan uroboros, mladi teran Kozlovića, odležani teran Franca Armana, te Prelac, a titulu najboljeg ATP vina ponijela je mlada malvazija Cattunar, Franca Cattunara iz Brtonigla.

- Ovo je mlada malvazija iz 2013. godine, inače s crne zemlje. Ja sam poznat po tome što mi imamo četiri zemlje: bijelu, sivu, crvenu i crnu zemlju, a ovo je crna zemlja koja većinom odnese najviše nagrada. Ovo priznanje mi puno znači, jer je publika objektivnija od samih stručnjaka. Profesionalno se bavim vinarstvom od 1983. godine, no cijeli život sam uz vino. Mi imamo 50-ak hektara i imamo oko 200.000 trsova, proizvodimo godišnje oko 3.000 hektolitara, prevedeno u boce, to vam je negdje oko 450.000 boca, od čega je 50 % malvazija, terana i muškat i sve autohtone sorte i imamo nešto svjetskih vina. Prošla godina je bila dobra tako da vjerujem da će i ove godine biti tako - rekao je Franco Cattunar.

Degustacije svih šest dana je vodio sommelier Sandi Paris, dok je program svih večeri vodila Antonija Mandić.

Iz Umaga: Mario KOKAJ

U ŠEST

VEČERI POSJETITELJI SU MOGLI KUŠATI VINA TE IH OCIJENITI

Natalie Dizdar:

U zabavnom programu ATP turnira u Umagu je pred velikim brojem posjetitelja, unatoč lošem vremenu, koncert održala mlada pjevačica Natalie Dizdar. Tako je zaključen bogat program ovogodišnjih koncerta u sklopu turnira koji su bili i više nego posjećeni.

Na pitanje kako joj je ispunjeno ljeto, Natalie nam je otkrila:

- Kao i svake godine preko ljeta nemam vremena za more, nego imam veliki broj koncerta po Hrvatskoj, a i šire. Umag je uvijek novi doživljaj, bude odlična atmosfera, gastronomska ponuda je jako dobra tako da mi je ovdje uvijek lijepo kad dođem. Voljela bih kao i svi da konačno imamo pravo ljeto, po dolasku u Umag pratila nas je kiša i strepjela sam da se koncert neće održati, međutim, na kraju je sve dobro ispalo, tako da mogu reći da mi je i ove godine bilo lijepo u Umagu. Nemam baš nešto slobodnog vremena za sebe, jer moja opuštanja su koncerti i nastupi gdje se osjećam kao kod svoje kuće.

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike