Mozaik
“100 VODEĆIH HRVATSKIH RESTORANA I NJIHOVI RECEPTI”

Slavoniju krase obilne porcije
začinjenih i ukusnih domaćih jela
Objavljeno 29. srpnja, 2014.
Izborima je u tri kruga bilo obuhvaćeno više od 2.400 restorana u Hrvatskoj

Na Trsatu je održana 19. dodjela plaketa za 100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica i promovirana nova knjiga vodič kroz vodeće hrvatske restorane i njihove specijalitete – „100 vodećih Hrvatskih restorana i njihovi recepti 2014./2015“.

Većina restorana je u knjizi, uz informacije o tome što u njihovoj okolici posebno vrijedi vidjeti i doživjeti, objavila i recepte svojih specijaliteta. Izborima je u tri kruga bilo obuhvaćeno više od 2.400 restorana u Hrvatskoj – glasovali su posjetitelji portala Gastronaut, struka na terenu i članovi Časnog odbora nakon pregleda detaljne dokumentacije o usluzi i ponudi restorana. Dodjela plaketa održana je pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner, TZ grada Rijeke i Udruge hrvatskih restoratera te popraćena muzičkim numerama virtuoza na gitari Marija Šimunovića.

Prepoznatljiva naljepnica

- Vodeće restorane možete prepoznati i pri ulasku u njihove objekte – na njima je istaknuta naljepnica Restaurant Croatica s godinom osvojene titule. Na kraju knjige nalazi se Vječna lista Restaurant Croatica, titule koju je u ovih 19 godina osvojilo 418 restorana. Projekt 100 vodećih hrvatskih restorana začetnik je projekata www.gastronaut.hr i Kluba Gastronaut. Uz usku suradnju s Udrugom hrvatskih restoratera i hrvatskim FIJET-om (Udrugom turističkih novinara i pisaca o turizmu), Gastronauti su posjetili brojne turističke destinacije, ugostiteljske objekte, proizvodnje hrane i pića… - ističe Karin Mimica, urednica publikacije i voditeljica projekta.

Osnovne karakteristike kuhinje Slavonije i Baranje jesu obilne porcije ukusnih i poprilično začinjenih jela. Trendovi “zdrave prehrane” još nisu zaživjeli u većini slavonskih restorana. Za hladno predjelo obično se servira kulen, svježi kravlji sir posut slatkom paprikom i slavonska šunka uz razno kiselo povrće. Toplo predjelo je čobanac (ljuti jušni gulaš), ili riblji paprikaš s domaćom tjesteninom te pogačice od sala. Slijedi raznovrsna ponuda specijaliteta od riječne ribe - šarana, soma, smuđa i kečige, ili mesnih specijaliteta kotlovine, roštilja i odrezaka punjenih slavonskom šunkom, sirom, gljivama, pileći paprikaš te divljač na razne načine. Kao prilog često se služi sataraš ili ajvar.

Gužvara, orehnjača...

Za desert treba svakako probati gužvaru, orehnjaču, makovnjaču i savijaču od svježeg kravljeg sira. Uz hladne mesne nareske, jela od ribe i bijela mesa predlažemo suhu graševinu (Belje, PP Orahovica, Đakovačka vina), rajnski rizling ili rizling. Uz jela od bijela mesa s umacima preporuča se chardonnay (Belje, PP Orahovica), sauvignon (Đakovačka vina), silvanac zeleni (PP Orahovica) i traminac – dodaje Mimica.

Uz jela od tamnog mesa i jela od divljači pašu crna, suha frankovka (PP Orahovica), merlot (Belje) te pinot crni i cabernet sauvignon (Đakovačka vina). Uz slatke deserte preporučuju Silvanac Jezerac PP Orahovica i graševinu Goldberg Belje.

Kreativni specijaliteti bazirani na domaćim namirnicama i visoko poštivanje kulture vina, karakteriziraju restorane Zdjelarević u Brodskom Stupniku, Club Waldinger u Osijeku i Principovac u Iloku. Josić u Zmajevcu uz vrhunske slavonske i nagrađena vlastita vina, nudi i lovačke specijalitete. Slavonski specijaliteti karakteriziraju restoran Dvorci Slavonije u Našicama i Pleter u Vukovaru. Terasa u Daruvaru uz regionalne nudi i specijalitete češke kuhinje, a Kormoran u Bilju poznat je po specijalitetima sa slatkovodnih voda.

Slobodan KADIĆ
Sudionici

Tijekom druženja u restoranu Trsatica sudjelovali su sa svojim proizvodima: Belje s kulenima, kobasicama i vinima; Bakalarnica Milena - baccalla della Mama s bakalarima oplemenjenim različitim okusima; Dukat s paletom sireva iz linija President, Galbani i Sirela; Podravka s cjelokupnim prehrambenim asortimanom i vodom Studena; PP Orahovica s dimljenom ribom i vinima; Zvijezda s maslinama, francuskom salatom, salatom s tunjevinom i maslinovim ulje OL Dalamatia; Kotanyi sa začinima; Darna i Nimcro s aperitivima i digestivima; Vinarija Pavlomir s pjenušcem; Badel 1862 i Valter Sirk; Alexandercommerce sa svojim asortimanom i Mas plenum s paletom piva iz cijelog svijeta.

Gastronauti putuju diljem Hrvatske

U zadnjih godinu dana Gastronauti su održali tematske skupove: Okusni wellness – Vanilija i Skiperski specijaliteti u restoranu Navigare u Novigradu, Švoj (riba list) u restoranu Badi u Umagu, Grofovski meni Pejačević i Templarski doručak u restoranu Dvorci Slavonije, hotela Park u Našicama, Tradicionalna riblja jela u prirodi u Kormoranu u Bilju, Patka u restoranu Josić u Zmajevcu, Baranjski kulen i domaći čvarci u Baranjskoj kući u Karancu, Fiš i Čobanac u organizaciji Udruge slavonski kotlić; Priča o Hvarskom akvatoriju kroz specijalitete u restoranu Gariful na Hvaru, Plavi i zeleni vrtovi Palmižane u restoranu Menegello, Grad Krk i njegovi gastronomski potencijali, Gastronomska šetnja gradom Krkom i njegovom okolicom, Šurlice, Hobotnica i Krčki pršut u suradnji s TZ grada Krka i 12 restorana Krka i okolice. Na Krku su Gastronauti organizirali i edukaciju na kojoj su naši članovi ugostitelji, nutricionisti, kuhari i enolozi na čelu s Sinišom Križancem tri dana dijelili znanje s kolegama i kadrovima s Krka.

Nagradna igra za čitatelje Glasa Slavonije

Vodič kroz restorane može se kupiti i u Osijeku u vinoteci i Vino Baru „Vinita“. J.J.Strossmayera 21, Osijek, ali i osvojiti putem naše nagradne igre. Prva tri čitatelja koji na mail oaza@glas-slavonije.hr napišu barem tri restorana s područja Slavonije i Baranje koji se nalaze u publikaciji „100 vodećih hrvatskih restorana“ dobit će je besplatno, a svoj poklon moći će podići u Viniti nakon što ih obavijestimo o dobitku.

VODEĆE

RESTORANE MOŽETE PREPOZNATI I PRI ULASKU U NJIHOVE OBJEKTE

Možda ste propustili...

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike