Kultura
DEVET PREMIJERA U NOVOJ KAZALIŠNOJ SEZONI

Vučjak, La Boheme i Don Giovanni najjači su premijerni aduti HNK Osijek
Objavljeno 29. srpnja, 2014.
Čabraja: Vjerujem da ćemo imati dovoljno novca za realizaciju svih programa

Devet novih naslova, od kojih dva na tzv. Noćnoj sceni, trebalo bi se naći na premijernom repertoaru Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku u novoj sezoni 2014./2015., a prijedlog umjetničkih čelnika još bi 25. kolovoza na svojoj sjednici trebalo potvrditi Kazališno vijeće.

Stoga je v. d. intendanta Miroslav Čabraja iznio samo prijedlog, iako vjeruje da će on biti i prihvaćen.

- Među tih devet naslova pet je dramskih i četiri glazbena, od kojih su dva baletna pa će na svoje doći i ljubitelji te vrste umjetnosti. Moderni balet 'Fortuna', koreograf i voditelj naše plesne, odnosno baletne skupine Vuk Ognjenović praktički će pokloniti našem gradu i kazalištu, početkom listopada i otvoriti premijernu sezonu na Noćnoj sceni. Na njoj će u studenom biti izveden još jedan naslov, svojevrsni 'dug' gledateljima od prošle sezone, drama '260 dana' Marijana Gubine, u režiji Dražena Ferenčine - navodi Čabraja.

Prva premijera na velikoj sceni zakazana je za kraj listopada, a riječ je o glasovitoj operi “La Boheme” G. Puccinija u režiji Petra Šarčevića. Uz nju, operni ansambl HNK iznijet će još jedan veliki premijerni projekt - operu buffo “Don Giovanni” W. A. Mozarta, zakazan za veljaču iduće godine. Plesna, odnosno baletna skupina u ožujku će 2015. proslaviti 20 godina rada uz postavljanje baleta “Vragolasta djevojka” F. Herolda i P. Ludwiga Hertela, čiji će koreograf biti poznati hrvatski baletni umjetnik Svebor Sečak.

- 'La Boheme' i 'Don Giovanni' zbilja su veliki projekti, ali najveći i najvažniji ove nam je godine drama u tri čina 'Vučjak' koju će, kao i nagrađivanu hit predstavu 'Unterstadt', režirati Zlatko Sviben. Premijera je predviđena za 7. prosinca pa ćemo time obiježiti tri velika događaja: obljetnicu osječkog HNK, 25. obljetnicu ugledne znanstveno-teatrološke manifestacije Krležini dani i 100. godišnjicu izbijanja 1. svjetskog rata, kojega Krleža tematizira u 'Vučjaku' - ističe Čabraja.

Zanimljiva su i ostala tri dramska naslova. Prvi, u veljači 2015., jest 'Harmsijek', satirični kolaž u kojem će akteri, u režiji Marija Kovača, kroz prizmu tekstova Daniila Harmsa progovoriti o Osijeku. U travnju slijedi satirična komedija “Sumnjivo lice” srpskog pisca Branislava Nušića, koju će postaviti Olja Đorđević iz Subotice (u osječkom HNK-u već režirala komediju “Apartman”), a sezonu će u lipnju okončati drama sjećanja “Staklena menažerija” T. Williamsa, u režiji Saše Božić.

- Nadamo se da će Kazališno vijeće usvojiti repertoar i ostatak programa, poput Kazališnog rujanskog klika, Krležinih dana, Lipanjske operne noći... Vjerujem da ćemo imati dovoljno novca za realizaciju svih predviđenih programa - zaključuje Čabraja.

Tomislav LEVAK
“Vučjak” i u zagrebačkom HNK-u

I zagrebački HNK za novu je sezonu najavio postavljanje drame “Vučjak” u režiji Ivice Buljana, u kojem bi trebali nastupiti mnogi eminentni hrvatski glumci. “Naravno da znamo za to, ali ne smeta nam. Oni su prvotno trebali postaviti Krležinu dramu 'U logoru', ali su to promijenili. Ista je situacija bila i prije nekoliko godina kada smo postavili Krležinu 'Ledu'. Tada smo uzajamno gostovali jedni kod drugih, a isto planiramo i s ovom predstavom. Gledateljima u Osijeku i Zagrebu sigurno će biti zanimljivo usporediti dvije verzije”, komentira v. d. intendanta.

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike