Sport
PORAZ U ZADRU

Sudac Marić u tri navrata oštetio Osječane
Objavljeno 28. srpnja, 2014.
Osječanima kod 1:0 nije priznat regularan pogodak, a prije toga su dvaput uzdrmali okvir vrata

Misija iskupljenja u Zadru za nogometaše Osijeka nije bila uspješna. Zadarski stadion pokazao se još jednom kao nesretno mjesto, ali ovaj put u doslovnom smislu te riječi.

Osijek je po pruženom definitivno rezultatski zaslužio više, ali u nogometu ne ide uvijek sve po zaslugama. Zadrani su na putu do pobjede imali tri aduta. Sami sebe, pomoć igrača Osijeka koji su opet primili jeftine pogotke, a nisu zabili ni iz najboljih prilika, ali i vjetar u leđa daruvarskog suca Brune Marića.

Izravan utjecaj na rezultat

Osječani će podvući tri pogreške za koje smatraju kako su izravno utjecale na rezultat. Prva i najvažnija je regularan pogodak Josipa Barišića koji nije priznat zbog nepostojećeg zaleđa, te dvije situacija u kaznenom prostoru Zadrana koje su mogle ili morale završiti kaznenim udarcem.

- Čirjak je igrao rukom u kaznenom prostoru, a Šorša je bio povučen od igrača Zadra. Kada tome pridodamo i nepriznati pogodak Josipa Barišića, što je bila očigledna pogreška jer zaleđa nije bilo i naravno sve ono što smo promašili, nismo ni mogli bolje proći. Previše se toga okrenulo protiv nas te večeri - smatra Tomislav Rukavina, trener nogometaša Osijeka.

Osijek se jedva uspijeva nositi sam sa sobom, a ne da se još mora “tući” protiv sudaca i drugih “vanjskih neprijatelja”.

- Neće nam prozivanje sudaca vratiti bodove, ali mislim kako trebamo naglas izreći svoje nezadovoljstvo suđenjem. Stalno se priča o 'osječkom sudačkom lobiju' i NK Osijek se povezuje s njim, a nama otkako sam ja na klupi suci nisu pomogli nijednom, a bilo je odluka na našu štetu. Ponavljam, ne smatram suce glavnim uzrocima našeg poraza, ali previše se stoga dosudilo na našu štetu - kaže Rukavina.

Druga bolna točka je iritirajuća lakoća primanja pogodaka. Suparnik se doista ne mora previše oznojiti da bi zatresao mrežu Osijeka.

- Valjda smo u takvom razdoblju kad suparnici nemilice kažnjavaju i najmanje naše opuštanje, a mi ne možemo zabiti ni iz deset prilika. Oba pogotka koja smo primili u Zadru su se mogla spriječiti. Kod prvog smo loše reagairali nakon auta, a drugi je posebno čudan. Weitzer je opalio iz očaja iz pozicije koja je bila bliža sredini igrališta nego našim vratima - analizira Rukavina.

Staro prokletstvo

Nije htio reći, ali vratar Osijeka Zvonimir Mikulić očito je malo “zaspao” u toj situaciji. Tolika udaljenost, iskosa i još u njegov kut. Trebao je braniti...

Uglavnom, bila je to vrlo čudna utakmica u kojoj je Osijek 70 minuta djelovao bolje i opasnije, a opet je ostao praznih ruku.

- Ako sam nakon poraza protiv Lokomotive bio ljut na igrače, ovaj put ne mogu to reći. Mnogo smo bolje igrali i izgledali. Prije svega ušli smo odlično u utakmicu, kontrolirali igru punih 70 minuta. Pali smo tek nakon drugog primljenog pogotka, ali što sad vrijedi o tome diskutirati kad smo ostali bez bodova. To se jedino pamti, a nitko neće pitati što smo mi sve propustili u Stanovima - kaže Rukavina.

Popis promašaja je podugačak. Dakle, dvije grede (Škorić i Šorša), nekoliko izglednih sitacija iz prekida (Jonjić, Novaković), te nepreciznosti iz povoljnih pozicija (J.Barišić, Baraban).

Dakle, opet staro prokletstvo - realizacija. Možemo pričati o svemu i svačemu, ali to prokletstvo realizacije periodično podsjeti kako je ipak to najveći problem bijelo-plavih u posljednjih nekoliko sezona. Je li Jasmin Mešanović lijek za tu kroničnu bolest?

Dalibor KELER

ZADAR - Stadion na Stanovima. Gledatelja: 1000. Sudac: Bruno Marić (Daruvar). Strijelci: 1:0 Ivančić (35.), 2:0 Weitzer (65.), 2:1 Barišić (90. - 11 m). Žuti kartoni: Muić, Ivančić, Šimurina (Zadar), Škorić, Kurtović (Osijek). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: IVOR WEITZER (ZADAR)

ZADAR

2 (1)

Matković 6,5 – Sarić 6, Šimurina 6, Ikić 6 – L. Čirjak 6 (od 69. Surać 6), Muić 6,5, Hrgović 6, Weitzer 7,5 (od 86. Tešija -), Bilaver 6,5 – Ivančić 6,5 (od 80. Šimunac -), Terkeš 6,5.

OSIJEK

1 (0)

Mikulić 5,5 - Matas 6, Novaković 6, Barišić 6, Jonjić 5,5 – Kurtović 5,5 (od 85. Dugandžić -), Šorša 5,5, Mišić 5,5, Škorić 5,5 (od 71. Ugarković 5,5) – Barišić 5,5, Baraban 5,5 (od 82. Glavaš -).

1:0

Weitzer je odlično proigrao Bilavera na desnoj strani, on ubacio prizemnu loptu na rub peterca, koju nisu uspjeli raščistiti ni osječka obrana ni vratar. Loptu je spremno na drugoj strani dočekao Josip Ivančić i bez problema pospremio ju u praznu mrežu.

2:0

Weitzer je “udarčinom” s više od 30 metara s desne strane pogodio lijeve rašlje osječkog vratara Zvonimira Mikulića i zaradio ovacije publike

2:1

U sudačkoj nadoknadi Bruno Marić je dosudio najstrožu kaznu za Osijek, a siguran realizator bio je Josip Barišić

sučeve pogreške

OSIJEK SE NAZIVA POVLAŠTENIM U SUDAČKOJ ORGANIZACIJI. ZBOG SLIČNIH PROPUSTA NEKI BI DRUGI PRIJETILI ISTUPANJEM

marićeve pogreške

l Čirjakovo igranje rukom u kaznenom prostoru

l Povlačenje Šorše od strane Šimurine u kaznenom prostoru Zadra

l Nepriznat pogodak Josipa Barišića zbog navodnog zaleđa

tomislav rukavina

trener Osijeka

Stalno se priča o “osječkom sudačkom lobiju”, a nama otkako sam ja na klupi Osijeka suci nisu pomogli nijednom

Možda ste propustili...

OSVRT NA 30. KOLO SUPERSPORT HNL-A

Nemilosrdni gosti, Rudeš ispao

MALA ODBOJKA NA REGIONALNOJ RAZINI

Rivalima motiv za dalje, Mursi primat

EUROPSKO BOKSAČKO PRVENSTVO

Slavonci će u Beogradu imati podršku

Najčitanije iz rubrike