Novosti
U SRBU PROSLAVLJENA 73. GODIŠNJICA DANA USTANKA NARODA LIKE

Pupovac: Treba znati da u Drvar nije došao Draža, nego Joža
Objavljeno 27. srpnja, 2014.

Vezani članci

U HRVATSKOM SABORU

HDZ Pupovcu: Slovo “U” vas žari, a slovo “S” pali

U ORGANIZACIJI AUTOHTONE HRVATSKE STRANKE PRAVA

Prosvjed zbog proslave u Srbu

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista organizirali su u Srbu proslavu 73. godišnjice dana ustanka naroda Like. "Ovdje slavimo početak otpora fašizmu koji su predvodili Srbi i Hrvati komunisti. Jasno, treba reći da su narodi s ovog područja zajedno krenuli u borbu", poručio je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

"Ovo je bilo i ostat će mjesto izvorišta antifašizma i antifašističke borbe u Hrvatskoj.... Jedno od prvih na prostoru bivše Jugoslavije i jedno od prvih u Europi", rekao je Pupovac, istaknuvši da su narodi s ovog područja zajedno krenuli u borbu. "Zajedno su oslobodili Drvar da bi u njega mogao doći Josip Broz Tito. A iako nekima to danas ne vrijedi govoriti, treba znati da u Drvar nije došao Draža, nego Joža", ustvrdio je predsjednik SNV-a.

“Mi se zalažemo za Europu ravnopravnih naroda, protiv homofobija, nacionalizma, ksenofobije i svake vrste ekstremizma”, istaknuo je Pupovac. Zalažemo se, dodao je, i za Europu socijalne pravednosti, a ne Europu prepuštenu tržištu i kapitalu, na štetu onih koji žive od rada. Poručio je da je ideja socijalne pravde i socijalne pravednosti važna i zbog toga što se kroz raslojavanje na bogate i siromašne nacije “protura nacionalizam, prodaje se siromašnima kao mržnja”.

“Mi slobodu razumijemo kao ravnopravnost, jedinstvo kao jednakost, bez obzira na različitost, a bratstvo kao pravednost, i to je sadržaj našeg antifašizma za koji se danas borimo”, istaknuo je Pupovac. Na obilježavanju je bio i bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, koji je rekao da smo "svjedoci ofenzive desnice, koja ne skriva svoje profašističko stanovište, koje ima posebno plodno tlo u uvjetima ekonomske krize". Pritom je upozorio i na nadolazeće predsjedničke i parlamentarne izbore. "Nezaobilazni kriterij pri odlučivanju za kandidata, odnosno stranku, i na jednim i na drugim izborima mora biti odnos prema antifašizmu. Ne prigodničarski, nego svakodnevni. Ne uz 'ako' i 'ali', nego jasan, konkretan, bezrezervno pozitivan odnos", ustvrdio je Mesić. Proslavi u Srbu nazočili su, među ostalima, i izaslanik predsjednika RH Zlatko Gareljić te predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer.(MS/V.T.)

Josipović poručio strankama da se “uhvate za isti štap”

Tradicionalnim susretom boraca i građana na Rušnjaku kraj Baderne obilježena je 71. godišnjica odlaska prve organizirane skupine sa 69 partizana iz ovog dijela Istre prema Lici i Gorskom kotaru u narodnooslobodilačku borbu protiv fašizma i za pripojenje matici zemlji. Događaju je nazočio i predsjednik Ivo Josipović, koji je poručio kako upravo zbog jedinstva svih građana koje je Istra tada pokazala, na političkim strankama i njihovim liderima leži odgovornost da prepoznaju što je danas najveći problem Hrvatske i da se “uhvate za isti štap” kako bi se “ova kriza konačno dotukla”.

Možda ste propustili...