Regija
U RESTORANIMA SVE MANJE GOSTIJU

Slavonci i Baranjci još odolijevaju
trendovima tzv. zdrave hrane
Objavljeno 28. srpnja, 2014.

Vezani članci

LJETNI VAŠAR U KARANCU I ZAVRŠNICA AKADEMIJE

Diplome “akademcima blata”, autohtona jela svima

VIROVITICA – Mnogi ugostitelji još se sjećaju kako je posao krajem prošloga stoljeća jednostavno cvao. Restorani u Slavoniji i Baranji bili su puni, a gotovo da nije bilo onoga koji nije nudio janjetinu ili svinjetinu s ražnja koja se pekla tik uz objekt, u metalnim, ručno sklepanim pecalima. A kada bi tu “slučajno” zalutali svirači, tražio se stol više.

Danas pak ugostitelji o sve manjem broju gostiju ne vole pričati, ali mnogi se i ne trude privući goste atraktivnim cijenama i ponudama. Za svaku kućanicu ili ženu koja tijekom tjedna radi i kuha pravo bi olakšanje bilo otići u restoran s obitelji na nedjeljni ručak, kako bi bar taj dan izbjegla kuhinjska isparavanja.

- Kako da idem u restoran kada sam na minimalcu? Kupim nešto povrća, mesa na sniženju i nekako preživljavamo cijeli mjesec. Nekad napravim i pizzu za muža i djecu. Prije smo si priuštili odlazak u restoran bar jednom mjesečno. Kada bih i išla u restoran, ne bih išla na pileću juhu, što i sama mogu napraviti kod kuće, već na riblji paprikaš, šarane na rašljama, fini roštilj, divljač… – kaže V.K. iz Virovitice.

Sanji E. iz Požege odlazak u restorane nije zanimljiv zato što sumnja da se u njima peče i radi kako bi trebalo.

- Zato povoljno kupimo namirnice i užitak nam je kuhati. Nekada kupimo već pečenu hranu (primjerice pečeno pile) u trgovačkim centrima na akciji, pokatkad to stavimo i u ledenicu kako bismo mogli konzumirati kasnije jer bude isto tako ukusno. Zašto da idem u restorane koji nude istu hranu koju mogu pripremiti doma? – kaže naša čitateljica.

Gastronomske se navike u Slavoniji nisu s vremenom bitno promijenile i još uvijek su gostima najdraže obilne porcije poprilično začinjenih jela.

- Tržište nije baš raspoloženo za eksperimentiranje s različitim okusima, namirnicama i začinima pa se ni ugostitelji oko toga previše ne trude. Trendovi dijetalne ili drugi oblici zdrave prehrane nisu baš u Slavoniji naišli na plodno tlo. U krajevima u kojima u sklopu vlastitih domaćinstava postoji mogućnost ugošćavanja prijatelja, blagovanja u restoranima su rjeđa i vezana su uglavnom uz različite službene proslave. Još postoji navika obiteljskih objedovanja i dnevnog kuhanja, a naravno, važan faktor u doba recesije je i smanjena mogućnost potrošnje – ističe Karin Mimica, voditeljica Gastronauta.

Mimica već 19 godina izdaje publikaciju Sto vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti, u koju su ove godine uvršteni i neki iz našeg kraja. Ta je čast pripala restoranu Terasa iz Daruvara (šarena kruta), Zdjelarević iz Brodskog Stupnika (pačja prsa na posteljici od celera), Dvorci Slavonije iz Našica (templarski doručak), Club Waldinger iz Osijeka (smuđ u ovitku od pršuta i kopra na podlozi od pečene palente), Kormoran iz Podunavlja (jelen na baranjski), Josić iz Zmajevca (perkelt od patke), Principovac iz Iloka (bećarska večera) te Pleter iz Vukovara (slavonski čobanac). Slobodan Kadić

Domaće je najbolje

- Namirnice koje Slavonci sami proizvode provjerenog su podrijetla i ukusne, što se, nažalost, ne može reći i za namirnice nabavljene na akcijama supermarketa koje koristi većina restorana – kaže Mimica.

Tržište nije baš za eksperimente okusima, namirnicama i začinima pa se ni ugostitelji oko toga ne trude

Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike