Regija
VELEPOSLANIK INDONEZIJE AGUS SARDJANA:

Svjetski gong mira na jesen u Vukovaru
Objavljeno 28. srpnja, 2014.

VUKOVAR – U Vukovaru se na jesen očekuje postavljanje instalacije Svjetski gong mira – rečeno je na sastanku gradskih čelnika s veleposlanikom Republike Indonezije u Hrvatskoj Agusom Sardjanom, koji je krajem prošlog tjedna posjetio Vukovar.

O postavljanju spomenika veleposlanik je razgovarao s novim vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom, a nazočili su i sponzori projekta. Točan datum realizacije utvrdit će se u suradnji s predsjednikom RH Ivom Josipovićem, a kao moguće lokacije spomenuti su Gradski muzej Vukovar ili Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar. Kako je istaknuto, gong, odnosno brončano zvono, nastao je u Indoneziji nakon bombaškog napada u Baliju 2002. godine i prvi je put zazvonio 31. prosinca 2002., čime je najavljena indonezijska godina mira 2003. U veljači iste godine zvono je preneseno u Glavno tajništvo UN-a u Ženevi, gdje je zvonilo na otvorenju Drugog globalnog summita o svjetskom miru. Tijekom 2003. godine zvono je proputovalo mnoge zemlje i postalo simbolom mira i na međunarodnom planu. Upravo odatle, rečeno je, i ideja o trajnom postavljanju replika na značajnim povijesnim lokacijama. Dosad su postavljene 43 replike diljem svijeta.

Ideja o trajnom postavljanju zvona u Hrvatskoj postoji još od 2008. godine, a odabran je Vukovar kao simbol stradanja i žrtve hrvatskog naroda u Domovinskom ratu. Nakon potvrde lokacije instalacije, akademski slikar, kipar i grafičar Antun Sardelić izradit će čelično postolje zvona, a uslijedit će svečanost pod pokroviteljstvom predsjednika Josipovića.

Boraveći u Vukovaru, veleposlanik Sardjana inicirao je bratimljenje Vukovara s indonezijskim gradom Banda Aceh, dok je gradonačelnik Penava pozvao na intenzivniju suradnju u području gospodarstva i kulture. S. Butigan

Dosad su postavljene

43

replike gonga diljem svijeta

Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

Najčitanije iz rubrike