Regija
SKUPLJAČ STARINA I “PRIRODNIH” SKULPTURA

U muzeju Emila Hašpraja staro oruđe, namještaj, pravi tomahawk, lava s Etne...
Objavljeno 27. srpnja, 2014.
Emil želi da njegovo imanje bude dio turističke ponude Orahovice

ORAHOVICA - Emil Hašpraj (60), iz orahovačkog prigradskog naselja Nova Jošava, u svom je podrumu uredio pravi mali muzej starina. Nađe se tu starinskog namještaja, oruđa, alatki, radija, bešika (kolijevki)....

- Sve je počelo prije otprilike dvije i pol godine. Budući da živim u roditeljskoj kući, od mojih djedova i baka te roditelja ostalo mi je dosta toga u obiteljskom naslijeđu. Počeo sam to slagati malo-pomalo u podrum i onda odlučio napraviti svoj mali muzej, odnosno prostor za sve ono što volim i imam. Evo, danas u tri prostorije toga ima puno, tijekom godina su mi suseljani donosili ponešto starina što su ih pronašli u svojim ostavštinama, neke sam stvari kupovao po tržnicama u slavonskim gradovima. Jednu od prvih motorki koja je imala pogon na petrolej našao sam u jednoj romskoj obitelji, u starom željezu – priča Emil Hašpraj, kojega Novojošavčani znaju kao Enđu.

Kod Enđe se može naći i stara slavonska tamburica napravljena u jednom komadu drva, potom potrepštine za zaprežna kola, a ako se netko želi okrijepiti - tu je rakija šljivovica, domaća slavonska, koja se pije, naravno, iz čokanjčića. U svom podrumu, uz starine, Emil ima i uređen prostor u kojem dvadesetak osoba može objedovati i družiti se u pravom slavonskom ambijentu.

No Emil nije skupljač samo starina nego i ostalih zanimljivih predmeta, primjerice, skulptura od drva i kamena koje je sama priroda napravila.

- Jako je zanimljivo što priroda sama može napraviti. Često hodam po obližnjim šumama tražeći gljive i onda uočim komade drveta u raznim oblicima. Najviše mi je muke zadao veliki komad drva u obliku rogova, težak nekoliko kilograma, koji sam kilometrima nosio kako bih ga stavio u svoju zbirku. Skulpturu od kamena sam, recimo, pronašao kada sam kopao strojem i osjetio nešto pod korpom. Nisam odustao dok nisam izvadio cijeli, ogromni kamen – nastavlja Hašpraj.

Emil je inače po zanimanju vozač, proputovao je cijelu Europu i svašta donio kući. Njegovu kuću krasi i uređeno dvorište s puno trave i zelenila, mali kamenjar s jezercem, u kojem nas je čekalo novo iznenađenje.

- Oduvijek sam volio neobične stvari. Tako sam evo za svog puta na Siciliju donio kući stvrdnuti lavu s vulkana Etne i sada mi krasi kamenjar. Potom sam donio jedan ukrasni kamen iz Italije, koji sam također pronašao. Imam u svom malom muzeju i originalni indijanski tomahawk. To me, jednostavno, veseli. I dalje ću skupljati starine, posebice slavonske. Kod mene su svi uvijek dobrodošli – kaže Emil.

Dodaje kako želi da njegovo imanje bude dio turističke ponude Orahovice i okolice, ali da ga nimalo ne zanima bilo kakva zarada. Želi samo da ljudi vide što je sve skupio zahvaljujući svojemu hobiju te da kroz mali podrumski muzej upoznaju bogatu prošlost Slavonije.

Vladimir GRGURIĆ
Uređuje dvije staze za off road

Emil je, inače, samac, pa je stalno u pokretu. Član je Oldtimer kluba Našice, posjeduje dva starinska džipa i kamiončića, koje vrijedno održava i čuva. No ni to nije sve. Naime, popularni Enđo obožava off road i svojim džipom obilazi gotovo sve događaje toga tipa. Nedavno je u sklopu svog imanja počeo uređivati stazu za off road i, kako kaže, napravit će jednu laganu za mlađe te težu za odrasle. Upravo zahvaljujući off roadu u njegov mali podrumski muzej dolazili su mu gosti iz Austrije, Njemačke i ostalih zemalja.

Jednu od prvih motorki s pogonom na petrolej našao je u starom željezu kod jedne romske obitelji

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura