Osijek
TURČIN IZ IZMIRA

UlaŞ Ozçelik: Želim postati ambasador Osijeka u Turskoj!
Objavljeno 28. srpnja, 2014.

Ulaş Ozçelik i njegova djevojka Atiye Işiklar iz turskog grada Izmira provode godišnji odmor u Osijeku. “Krivac” za to je naš sugrađanin Ivan Glavaš, koji ih je pozvao u goste.

Iako ni jedan od njih dvojice ne govori materinji jezik onog drugoga, nego se sporazumijevaju engleskim jezikom, to nije prepreka da se druže i njeguju prijateljstvo koje traje već devet godina. Ulaş i Ivan dobar su primjer da ima istine u poslovici: Jezik prijateljstva nisu riječi, nego značenja.

- U Osijeku se osjećam ugodno i sigurno. Mnogo putujem, no Osijek je moj drugi dom, tu se osjećam kao kod svoje kuće. Prijatelji su me pitali zašto ne idem na odmor na Jadran, odgovorio sam im da mi se više sviđa Osijek. To je za mene grad broj jedan od svih gradova na svijetu, grad u koji se uvijek želim vratiti - priča Ulaş. Još dodaje: “Volio bih biti ambasador Osijeka u Turskoj. Velika mi je želja da Osijek i Izmir postanu gradovi prijatelji, i učinit ću sve da se to ostvari.” A da to nije nemoguće, potvrđuje njegova djevojka Atiye, čiji je otac gradonačelnik Izmira.

A sve je počelo 2005. godine kada je Ivan, tada student osječkog Poljoprivrednog fakulteta, otišao na stručnu praksu na Ege sveušilište u Izmiru i tamo upoznao Ulaşa. Zatim je Ulaş došao na praksu u Osijek. Dva mlada čovjeka družila su se tada više od dva mjeseca i tako se rodilo prijateljstvo.

- Odmah sam osjetio da je to pravo prijateljstvo. Ulaşeva obitelj pozvala me na večeru, a njegova majka, prof. povijesti, pričala mi je o turskoj povijesti i kulturi. Oduševili su me ti pristojni i srdačni ljudi, stoga uživam družeći se s mojim turskim prijateljem. Ulaş i ja imamo iste interese, želje, poglede na svijet i mnogo učimo jedan od drugog - priča Ivan, diplomirani ekonomist i inženjer poljoprivrede, koji radi kao turistički vodič. Ulaşu je ispričao priču o turskom Osijeku, odveo ga na mjesto nekadašnjih džamija Kasim paše i sultana Sulejmana. To je mladog Turčina oduševilo. I zato nije mnogo razmišljao kada ga je Ivan pozvao da ponovno dođe u Osijek.

U međuvremenu Ulaş je naučio neke hrvatske riječi, a preko portala Osijek031 redovito prati što se događa u Osijeku. Nedavno je bio domaćin Ivanovoj sestrični Mireli, zaljubljenici u Tursku. Dočekao ju je u Izmiru i pokazao joj sve značajne povijesne lokalitete. “Ja sam jedinac, a Ivana doživljavam kao brata. Vrata mog doma uvijek su mu otvorena, kao i njegovim prijateljima, koji su i moji prijatelji”, zaključuje Ulaş.

Vesna LATINOVIĆ
MOST MLADOSTI U DUGINIM BOJAMA

Ivan je Ulaşa i Atiye odveo u Sarajevo, Konjic, na rafting na Neretvi, u Vojvodinu, ali i u Pečuh, Mohač i Siget, gdje su posjetili grob (mezar) sultana Sulejmana. No, Ulaşu se ipak najviše sviđa Osijek. Od znamenitosti ističe konkatedalu, Most mladosti i Tvrđu. “Volio bi da se Most mladosti oboji u dugine boje i da turisti koji ispod njega prolaze u brodu zamisle želju. Mogla bi to biti zgodna turistička atrakcija”, kaže Ulaş.

Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike