Osijek
NEKE OD 2500 HIDRANATA GOTOVO JE NEMOGUĆE PRONAĆI

Hidrant prekriju asfaltom, što vatrogascima onemogućuje neometane intervencije
Objavljeno 27. srpnja, 2014.

Od oko 2500 hidranata, koliko ih je na vodovodnoj mreži u gradu, manji broj instaliran je podzemno. Ipak, neoznačeni mogu praviti probleme kod vatrogasnih intervencija, što potvrđuje i Damir Jeđud, zamjenik zapovjednika osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe.

- Ako je riječ o podzemnom hidrantu, uz njega moraju biti vezane tablice koje se postavljaju na zgradu. Nažalost, u slučajevima kad se prave kolni prilazi, ljudi jednostavno podzemne hidrante zatrpaju asfaltom, a katkad su oni zatrpani u travi i nedovoljno uočljivi. Srećom, Vodovod nam je dao shemu koja stoji kod operativnog dežurnog vatrogasca pa u slučaju da vatrogasci ne vide hidrant, mogu ga nazvati i dobiti informaciju gdje se točno nalazi, pojašnjava Jeđud, dodajući da je bilo neželjenih situacija zbog toga pa vatrogasci na intervencije voze i dodatnu autocisternu. I Jasna Zima, rukovoditeljica PJ Vodoopskrba - potvrđuje kako komisija koja redovito obilazi sve hidrante i dva puta godišnje ispire mrežu, nailazi na nedovoljno uočljive podzemne hidrante upravo zbog asfaltiranja i sl. Postupaju i po dojavama, nakon čega upozoravaju na nužno vraćanje u prvotno stanje. Zima ipak kaže da je puno veći broj nadzemnih, uočljivih hidranata, i to upravo zbog brzine djelovanja prilikom vatrogasnih intervencija.

- Nakon rekonstrukcije Trga slobode zbog estetskih razloga stavljeni su podzemni, koji su označeni pločicom - dodala je Zima. Pločicu nije nužno stavljati na zgradu, već se postavlja na betonsko postolje. Druga je stvar ako netko ne vodi računa pa prekrije hidrant, no svatko tko to uoči, može nam dojaviti - rekla je Zima. M. Mihelić

Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike