Osijek
NE PREZAJU NI OD ČEGA

Lažna telekom-tvrtka pokušala prevariti čak i Grad Osijek!
Objavljeno 28. srpnja, 2014.
Gradsku blagajnu spasio je dogradonačelnik Ham koji je na vrijeme shvatio da mu je u ured ušao prevarant

Veliki sustavi, dobrostojeće tvrtke, državna uprava, pa i same jedinice lokalne samouprave posljednih mjeseci ponovno su žrtve 'navlakuša' navodnih telekomunikacijskih tvrtki koje prodaju imenike i žute stranice po paprenim cijenama.

Brzina, samouvjerenost i moć uvjeravanja trik su kojim se koriste ovi lovci u mutnom, a nakon što ovlašetne osobe s njima potpišu ugovore i lupe svoj žig, gotovo je nemoguće raskinuti ugovor. Prevaranti operiraju na način da se predstavljuju kao određena telekomunikacijska kuća, koja stiže s CD-om i žutim stranicama koje su od njih navodno naručene, a sada su ih došli isporučiti. Sve što žrtva treba je potpisati ugovor za paprenu cijenu, a u istom ugovoru piše i kako se obvezuju na istu narudžbu sljedećih nekoliko godina.

Koliko daleko ova vrsta prevaranata ide svjedoči i posljednji primjer, kada je jedan takav predstavnik pokušao prevariti i Grad Osijek i sve podvaliti dogradonačelniku Vladimiru Hamu.

- Prvi put je u moj ured došao gospodin koji se predstavio kao dostavljač i rekao da je donio naručenu pošiljku za Grad, CD-ove sa žutim stranicama, odnosno poslovnim telefonskim brojevima, i zatražio da ju potpišem jer gradonačelnika kao ovlaštene osobe nema. Odgovorio sam kako ne znam o čemu je riječ i što je i tko naručivao i odbio potpisati. On je inzistirao, ali nisam htio, a niti itko drugi u Gradu. Drugi put, nedavno, tajnica mi je rekla da me trebaju iz neke telekomunikacijske tvrtke. Kad sam se javio, glas s druge strane ponudio mi je istu pošiljku, tvrdivši kako je to samo nastavak već ugovorene suradnje s prethodnom gradskom upravom. Također nisam želio ništa potpisati, ali pouzdano znam da su isti prevaranti to pokušavali, a negdje i uspijevali, 'uvaliti' u drugim većim gradskim tvrtkama i ustanovama. U manjima bi im to bilo puno teže, naravno - priča Ham.

Kako neslužbeno doznajemo, ta skupina ili skupine već su posjetili i, primjerice, HEP, Ured državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji, tvrtku Karolina i druge, a cijena samo jednog “naručenog” CD-a kreće se navodno oko 2000 kuna! Mira Brumerček-Lukačević, predsjednica udruge Potrošački forum, ističe kako su im ovakvi slučajevi, nažalost, poznati već godinama.

- Zanimljivo je da nam se za pomoć obratio niz osječkih tvrtki i ustanova, čiji su djelatnici nasjeli, iako oni tamo imaju svoje pravnike i pravne službe. Mi im ne možemo baš pomoći jer Zakon o zaštiti potrošača ne štiti pravne osobe kao fizičke. Ako potrošač, odnosno fizička osoba, potpiše nešto, postoje načini da se to ospori na sudu i dokaže da nije imala dovoljno znanja. No, ako to učini neka ovlaštena osoba u nekoj tvrtki ili instituciji, taj potpis u pravilu znači da se ugovoreno mora poštovati do kraja i onda te pravne osobe imaju ugovornu obvezu po nekoliko godina i na desetke tisuće kuna štete. Ne mogu ništa drugo nego savjetovati oprez i da ne potpisuju neprovjerene stvari - kazala je Brumerček Lukačević.

Nefreteta ZEKIĆ EBERHARD / Tomislav LEVAK
KAROLINA S PREVARANTIMA ZAVRŠILA I NA SUDU

Neugodno iskustvo s prodavačima žutih stranica prije nekoliko godina imala je i tvornica Karolina, koja je zbog ove prijevare krenula u sudsku parnicu. “ Problem je što kada imate otpremnicu i ugovor i ako je to potpisano, te je udaren žig, teško možete dokazati da je riječ o prijevari. Možete se braniti da je sve potpisala neovlaštena osoba, ali ona tada kaže da je sve učinila u dobroj vjeri i cijela stvar pada u vodu. Posljednjih mjesec dana imali smo dva slična pokušaja i to na način da nas zove nekakav telekom i tvrdi da smo već sve dogovorili. Ove prijevare sada su već svim većim tvrtkama poznate, ali očito još uvijek nađu poneku žrtvu”, kaže Alen Varenina, direktor Karoline.

CIJENA

samo jednog “naručenog” CD-a kreće se navodno oko 2000 kuna!

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike