Sport
NK OSIJEK PORAŽEN NA STANOVIMA

Osječani prijetili, Zadrani zabijali
Objavljeno 27. srpnja, 2014.

Rijetko viđenu erupciju oduševljenja na Stanovima izazvao je majstorski potez Ivora Weitzera u 65. minuti. Fantastičnom je udarčinom sa preko 30 metara s desne strane neobranjivo pogodio lijeve rašlje osječkog vratara Zvonimira Mikulića. Zadrov fantazista u potpunosti je zaslužio ovacije s tribina. Njegovom majstorijom domaći su poveli 2:0 pa su posljednjih 25 minuta mogli odraditi kud i kamo lakše. Iako im nije bilo nimalo lako ni početkom prvog ni drugog dijela. Osijek je, naime, oba poluvremena bolje otvorio i prijetio u više navrata, ali nije uspio zabiti. U oba slučaja stigla je kazna u vidu zadarskih pogodaka, Ivančića (i tu je akciju pokrenuo Weitzer) u prvom i spomenutog Weitzerovog u drugom dijelu. Moglo bi se raspravljati o tome tko je igrom što i koliko zaslužio, ali činjenica je da je Zadar zabio dva pogotka, a Osijek nijedan. Odnosno, jest jedan s bijele točke u sudačkoj nadoknadi, ali time je samo kozmetički popravio rezultat. Momčad Ferde Milina tako je osvojila prva tri boda ove sezone i što je još važnije odmah se iskupila za prošlotjedni domaći poraz od Splita.

Dvije grede Osijeka

Iako je Zadar prvi uputio udarac u okvir gola, prvu pravu priliku imao je Osijek. Ona zadarska bio je slabašan udarac Terkeša s ruba šesnaesterca u 5. minuti, nakon što mu je Ivančić proslijedio loptu glavom, no bio je to lak plijen za vratara Mikulića. Četiri minute kasnije zatresla se zadarska greda. Matas je s desne strane ubacio vrlo neugodnu loptu u peterac, koju su promašili svi domaći igrači pa je dočekao Škorić. Pucao je odlično, ali sreća je bila na strani Zadra. Lopta se odbila do Barišića, ali ju nije dobro zahvatio pa je obrana plavih otklonila opasnost u korner. Osijek je u prvih dvadesetak minuta bio mnogo aktivnija momčad prema naprijed, dok Zadar nikako nije uspijevao povezati nekoliko dodavanja i dovesti loptu u opasnu zonu. Terkeš i Ivančić bili su gotovo potpuno odsječeni od ostatka momčadi. Na drugoj strani veliku priliku propustio je Baraban, koji je u 21. minuti iz vrlo dobre pozicije pucao pored vratiju, a u 23. opet je okvir gola spasio domaće. Poslije nekoliko odbijanaca lopta je došla do Šorše na rub kaznenog prostora. Ovaj je neometano opalio, ali pogodio prečku. A onda je došla 35. minuta i Zadar je kaznio gostujuće promašaje. Bio je to klasičan mat u tri poteza. Weitzer je odlično proigrao Bilavera na desnoj strani, ovaj ubacio prizemnu loptu na rub peterca, koju nisu uspjeli rasčistiti ni osječka obrana ni vratar, ali je zato spremno na drugoj strani dočekao Josip Ivančić. I bez problema pospremio u praznu mrežu za vodstvo 1-0. Gotovo da se ista priča ponovila u 40. minuti. Opet je Weitzer povukao i gurnuo desno do Terkeša. On je centrirao i korak-dva unutar šesnaesterca pronašao Hrgovića, ali njegov je vrlo dobar prizemni udarac prošao malo pored lijeve vratnice.

 

Barišićev počasni jedanaesterac

Gosti su nešto bolje otvorili i drugo poluvrijeme. U 50. minuti je, nakon kornera, Jonjić ostao sam kao duh pet-šest metara od Matkovića, ali glavom je pucao preko gola. Dvije minute kasnije nova pomutnja u zadarskoj obrani. Osijek je zabio, ali pomoćni sudac je označio zaleđe i rezultat je ostao nepromijenjen. Nedugo zatim u kaznenom prostoru Zadra došlo je do kontakta između Šimurine i Šorše, kojega Bruno Marić nije okarakterizirao dovoljnim za dosuđivanje najstrože kazne. U 59. minuti Osijek opet prijeti. Iz slobodnjaka s lijeve strane ubacio je Barišić, a u srcu šesnaesterca ponovno je sam ostao Jonjić. Ovaj put je pucao nogom, ali s istim ishodom – preko gola. U 62. Matković je sigurno ukotio Kurtovićev udarac iz velike udaljenosti. Onda je sjevnula Weitzerova desnica i gosti su opet kažnjeni. Uzalud su nakon toga imali još jednu veliku priliku, jer je Barišić s pet metara zapucao preko gola. Do kraja se Zadar uspješno zatvorio, čak i nekoliko puta zaprijetio iz kontri. U sudačkoj nadoknadi Bruno Marić je dosudio najstrožu kaznu za Osijek, koju je realizirao Josip Barišić, ali vremena za nešto više nije bilo.

ZADAR 2 (1)

OSIJEK 1 (0)

 

ZADAR – Igralište na Stanovima. Gledatelja: 1000. Sudac: Bruno Marić (Daruvar). Pomoćnici: Mario Pepur i Hrvoje Radić. Dodatni pomoćni: Goran Gabrilo i Duje Strukan (svi Split). Strijelci: 1-0 Ivančić (35'), 2-0 Weitzer (65'), 2-1 Barišić 90+'. Žuti kartoni: Muić 69', Ivančić 78', Šimurina 90+' (Zadar); Škorić 68', Kurtović 73' (Osijek).

ZADAR: Matković 6,5 – Sarić 6, Šimurina 6, Ikić 6 – L. Čirjak 6 (od 69. Surać 6), Muić 6,5, Hrgović 6, Weitzer 7,5 (od 86. Tešija -), Bilaver 6,5 – Ivančić 6,5 (od 80. Šimunac -), Terkeš 6,5. Trener: Ferdo Milin.

OSIJEK: Mikulić 5,5 -  Matas 6, Novaković 6, Barišić 6, Jonjić 5,5 – Kurtović 5,5 (od 85. Dugandžić -), Šorša 5,5, Mišić 5,5, Škorić 5,5 (od 71. Ugarković 5,5) – Barišić 5,5, Baraban 5,5 (od 82. Glavaš -). Trener: Tomislav Rukavina.

IGRAČ UTAKMICE: IVOR WEITZER (ZADAR)

Možda ste propustili...

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

Najčitanije iz rubrike