Zdravlje
AMBROZIJA NARUŠAVA KVALITETU ŽIVOTA

Brođanka Ružica: Ako ne pomaže pumpica, završim na hitnoj pomoći, a dva puta do sada sam reanimirana
Objavljeno 26. srpnja, 2014.

SLAVONSKI BROD - Već 30 godina sam alergičar, zadnjih godina i astmatičar, tako da nigdje ne idem bez pumpice ventolina. Cijele godine pijem lijekove jer više ne znam na što sam alergična, ali problem pojačano osjetim u vrijeme cvatnje ambrozije. Već je krenulo curenje iz nosa, oteknu i svrbe me oči, nos, uši, grlo... tako da idem na injekcije. Najgore je noću, pred zoru, kada me probudi kihanje, curenje iz nosa, gušenje. Ako ne pomaže pumpica, završim na hitnoj pomoći, a dva puta do sada sam reanimirana, kaže Brođanka Ružica Martinović, koja je prve probleme s alergijom osjetila kao dvadesetogodišnja djevojka. Po prirodi optimistična i vesela, od alergije ipak ne pravi veliki problem.

- Prihvatila sam je kao životnu nelagodu, a ne kao bolest - veli, odabirući bolju stranu života u druženju, smijehu, putovanjima... ali s pumpicom koja olakšava disanje.

Ona je među brojnim alergičarima kojima ovaj opaki korov utječe na kvalitetu života. A on se širi nevjerojatnom brzinom jer je jedna biljka ambrozije u stanju proizvesti čak milijardu čestica peluda. U Slavoniji je ima najviše zbog toga što su još uvijek velike poljoprivredne površine neočišćene. U ordinaciju liječnice opće medicine dr. Slavice Grgurević ove godine nešto ranije krenuli su učestaliji posjet alergičara.

- Već poslije 15. srpnja krećemo s pojačanim tretmanima, sprejevima za nos, antihistaminicima, raznim lijekovima, tako da s početkom kolovoza, kada kreće cvatnja ambrozije, nema iznenađenja za stalne alergičare. Terapija traje do sredine listopada, kada prvi mrazovi ubiju biljku i ponovo kreće sljedeće godine od sredine srpnja - kaže liječnica.

Dodaje kako je među pacijentima najviše alergične djece, preosjetljivost se smanjuje u vrijeme puberteta, a povećava se u stresnim razdobljima, kod žena poslije porođaja, u klimakteriju, a kod muškaraca kod promjene radnog mjesta. Potvrđujući ulogu stresa na alergiju, kazala je kako je “alergijska astma uvijek povezana s psihičkim stanjem i disbalansom.” A najbolja metoda liječenja - što većina alergičara zna, izbjegavanje je onoga na što su alergični. U slučaju ambrozije, potrebno je izbjegavati odlazak u prirodu, zatvarati prozore u vrijeme njezine cvatnje te po mogućnosti u to vrijeme otići na more ili u planinu. Marija Radošević

Najviše ambrozije između Save i Drave

Ambrozija se širi nevjerojatnom brzinom, njezin pelud može putovati i 50 kilometara i penjati se 3 kilometra u visinu, a njezino sjeme je klijavo čak tridesetak godina. U Hrvatskoj je ima najviše u kontinentalnom dijelu između Save i Drave, no uspijeva i uz morsku obalu. Zakonom je regulirana obveza njezina uklanjanja i propisane kazne (do 10 tisuća kuna) za prekršitelje, premda se često događa da su nadležni komunalni redari nemoćni ako je riječ o parcelama čiji su vlasnici nepoznati ili žive izvan granica Hrvatske.

Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike