Zdravlje
SUSTAVNI RAD DAO KONKRETNE REZULTATE

U Valpovu i Belišću sve manje površina pod ambrozijom
Objavljeno 26. srpnja, 2014.

Spoznaja o tome koliko goleme zdravstvene probleme stvara alergena ambrozija potaknula je gradske i općinske uprave u Valpovštini da se još prije desetak godina ozbiljno uhvate u koštac s ovim problemom. Ulaganja, redovite košnje i akcije iskorjenjivanja ove biljke, ali kažnjavanje neodgovornih vlasnika parcela na kojima je bujala “partizanka” posljednjih godina daju i konkretne rezultate, tako da su površine na kojima raste ova biljka iz godine u godine sve manje.

Istu informaciju potvrdila nam je i pročelnica za stambene i komunalne djelatnosti Grada Valpova Zora Pavić, naglašavajući kako se posljednjih godina borba protiv ambrozije “ujedinila” s redovitom košnjom zelenih površina, u sklopu koje se uništava i ambrozija.

- Zadovoljni smo što na području grada ima sve manje parcela pod ambrozijom i što ide k tome da ju s vremenom što je moguće više iskorijenimo. No, unatoč postignutim rezultatima, naša borba protiv ambrozije ovdje ne staje, nego se i dalje obilaze sumnjive površine, ambrozija se uklanja prema dojavama, a komunalni redari i dalje upozoravaju vlasnike parcela na kojima je biljka uočena da ju pokose i uklone - kazala je pročelnica Pavić.

Iako je u prvim godinama borbe protiv ambrozije u nju bilo uključeno i prilično udruga i pojedinaca koji su čupali ovu biljku, posljednjih godina za ovakvom vrstom uništavanja više nema potrebe, već se postupa isključivo po dojavama. Lidija Aničić

Najčitanije iz rubrike