Kultura
25. BRODSKO GLAZBENO LJETO

Prvi konzervirani CD na svijetu nudi Paprikash, Sarmu...
Objavljeno 26. srpnja, 2014.
Samoborski udaraljkaši i Matej Meštrović oduševili brodsku publiku

Jubilarno, 25. Brodsko glazbeno ljeto, završilo je preksinoć, onako kako je i počelo - vrsnim programom i oduševljenjem brodske publike, koja je ovacijama izborila nekoliko dodataka. Bio je to koncert za pamćenje Udaraljkaškog ansambla Sudar Percussion iz Samobora s nagrađivanim pijanistom, skladateljem, aranžerom Matejom Meštrovićem i suita za sladokusce - Eat Suite, koja je na ljetnoj pozornici ispred Kazališno-koncertne dvorane okupila nekoliko stotina ljubitelja kvalitetne glazbe i udaraljkaškog zvuka.

Ansambl utemeljen prije četiri godine uspješno promiče i popularizira udaraljkašku glazbu. Riječ je o rezindencijalnom ansamblu majstorske radionice Ivane Bilić Marimba week, koja se svake godine održava u Samoboru, a čini ga pet mladih vrsnih glazbenika: Luka Pešutić, Nicolas Sinković, Josip Blašković, Filip Merčep i prof. Goran Gorše, umjetnički voditelj ansambla.

“Predstavljamo naš prvi autorski CD i prvi konzervirani CD na svijetu“, kaže Gorše, objašnjavajući kako je CD pakiran na jedinstven način, u konzervu, a otvara se kao, primjerice, konzerva ribe. Suradnju s pravim profesionalcima Matej Meštrović je započeo prije dvije godine, nakon što ih je prvi put čuo na koncertu u Samoboru, kada mu se, kaže, dogodio klik u glavi. “Shvatio sam da je to ansambl iz mojih snova i dečki s kojima želim surađivati, jer je moja kreativna energija usmjerena udaraljkama, snažnim ritmovima, a klavir se sjajno uklapa”, kaže Meštrović.

Na zanimljiv način Meštrović je odabrao ime naslovne kompozicije cijelog projekta Eat Suite – suita za sladokusce, gdje sve kompozicije nose naslov po nekoj vrsti hrane ili jela. “Udaraljkaši palice s kojima sviraju kolokvijalno zovu beštek (pribor za jelo), pa se pojavila ideja da se kompozicija zove Barbecue, što je i početak cijele priče i projekta koji je istovremeno otišao u zafrkanciju ali i u veliki virtuozitet”, navodi Meštrović. A visoku profesionalnost s nevjerojatnom lakoćom sviranja, iza koje stoji iznimno veliki trud i rad, prepoznala je izbirljiva brodska publika sudjelujući u programu davanjem ritma šejkerima-šuškalicama (darovanima svakom posjetitelju), puckanjem prstima ili pljeskanjem... Jednostavno je to bilo obostrano uživanje publike i glazbenika, s nekoliko izvedenih dodataka, među kojima je i skladba koju su izveli na programu otvaranja ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara.

Brodsko glazbeno ljeto svake godine pomiče granice kulturnih dosega, ocjenjuje brojna publika. “Program je s mjerom i ukusom, žanrovski raznovrstan da zadovolji sve posjetitlje”, kaže etnomuzikolog Mihael Ferić. “Drago mi je da je publika prepoznala naše nastojanje. Pokazalo se da je dosadašnji recept dobar, a to znači da glazba mora biti raznovrsna, da se mogu miješati stilovi ali da mora biti zanimljiva, program pomno koncipiran”, smatra prvi čovjek brodskog hrama kulture Hrvoje Špicer. A sve je ove godine počelo kultnim djelom glazbe 20. stoljeća, Carminom Buranom, nastavljeno brodskim štihom - tamburašima, harmonikašima, pjevačkim društvom Davor te sjajnim programima Mozart u vrtu, Etno Croatia on the Road, Jazz orkestra HRT-a s trubačem svjetskoga glasa Lassejem Lindgrenom i vrsnim udaraljkašima.

Marija RADOŠEVIĆ

CD je pakiran

na jedinstven način, u konzervu

Skladbe iz Movica

Skladatelj Matej Meštrović stvara u idili malog mjesta Movice nedaleko od Samobora, gdje živi s obitelji. Iako je njegova glazba vrlo nemirna, osama je, kaže, bitna za kreativca. “Ako treba skladam u tri ujutro dok slušam zrikavce i jutarnje pijetle, mačke, pse... tako na neki način razvijam sva svoja osjetila i glazba, jednostavno, izlazi iz mene....” objašnjava Meštrović.

Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente