Regija
NATJECANJE ORAČA U PODGORAČKOM POLJU

Najbolji su Mihael Sklizović iz Rakitovice i Mario Matanovac iz Slatinika Drenjskog
Objavljeno 26. srpnja, 2014.

PODGORAČ - Jučer je na parceli Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Paulić u Podgoraču, uz cestu prema Budimcima, Savjetodavna služba, Podružnica Osječko-baranjske županije, uz Udrugu natjecatelja u oranju Osječko-baranjske županije, organizirala 11. Županijsko natjecanje u oranju. Sudjelovalo je osam natjecatelja iz Osječko-baranjske županije, u dvije kategorije – plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci, a najviše ih je bilo iz općine Podgorač, ukupno pet orača. U kategoriji plug premetnjak sudjelovalo je pet natjecatelja, a pobjednik je Mario Matanovac iz Slatinika Drenjskog. Drugi je Matija Paulić iz Podgorača, a treći Tihomir Pelin iz Stipanovaca. U kategoriji plug ravnjak od tri natjecatelja najbolji je bio Mihael Sklizović iz Rakitovice, drugi je Tomica Mojzeš iz Podgorača, a treći Domagoj Greganić također iz Podgorača.

Pobjednici su ostvarili plasman na Državno prvenstvo, koje će se održati 13. rujna u Požegi. Natjecanje je otvorio dožupan Željko Kraljičak, a pozdravne riječi uputili su predsjednik županijske udruge orača Ivica Šalinović i predsjednik Udruge poljoprivrednika i obrtnika Naša zemlja Podgorač, Mario Patajac. Natjecanje je bilo obilježeno sudjelovanjem mlađih orača, a najmlađi natjecatelj bio je 17-godišnji Ivan Heđi iz Širokog Polja. Viši stručni savjetnik za mehanizaciju Poljoprivredno-savjetodavne službe i voditelj natjecanja Đuro Cerovčec kazao je kako su iznenađeni većim brojem natjecatelja u kategoriji plug premetnjak.

- Obično u toj kategoriji bude manje natjecatelja zato što je ona nešto zahtjevnija. No očito da su se dečki odlučili na korak više, a to se vidi i po konačnim rezultatima – rekao je Cerovčec i dodao da se iz godine u godinu tehnologija oranja pojačava. ''Osim druženja u polju, cilj je ovakvih natjecanja i edukacija poljoprivrednika. Mogu reći da se, otkad se organiziraju ta natjecanja u Hrvatskoj, po poljima vidi da je podignut nivo oranja i da se jako napredovalo u oranju, što nas raduje'', istaknuo je Cerovčec.

Nakon natjecanja i dodjele diploma i nagrada sponzora najboljim županijskim oračima, uz grah i piće raspravljalo se o oranju, traktorima i brazdama.S.Fridl

Sklizović ponovio pobjedu, a Matanovac prvi put sudjelovao

Pobjednik natjecanja u kategoriji ravnjka Mihael Sklizović ponovio je uspjeh od prošle godine. ''Već godinama se natječem i bio sam prošlogodišnji pobjednik županijskog natjecanja. Drago mi je što sam ponovno pobijedio i što ću nastupati na državnom natjecanju u Požegi'', kazao je 25-godišnji Sklizović. O svom prvom sudjelovanju i prvom uspjehu u natjecanju županijskih orača s plugovima premetnjacima Mario Matanovac iz Slatinika Drenjskog je rekao: “Nemam što posebno reći osim da sam iznenađen i da je splet sretnih okolnsoti pogodovao mojoj pobjedi. Uspjeh je to veći što sam se prvi put natjecao i doista nisam očekivao prvo mjesto.”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike