Sport
BICIKLISTI SOKOLA

Treniraju sedam sati dnevno, prijeđu i po 265 kilometara
Objavljeno 25. srpnja, 2014.

Orahovica je bila prava meka za sportske pripreme. Još osamdesetih godina na području Orahovice pripremali su se nogometaši Osijeka, Dinama, rukometaši i košarkaši hrvatskih prvoligaških klubova te mnogi drugi. Nastavio se taj trend i u moderno vrijeme. Nogometaši Osijeka prošlog ljeta ponovno su odabrali Orahovicu, a ovoga ljeta u “Ružicu grad” su na pripreme stigli najbolji mladi biciklisti Hrvatske. Riječ je o juniorima i kadetima biciklističkog kluba Sokol iz Vinkovaca, koji je trenutačno najbolji hrvatski biciklistički klub u konkurenciji mlađih uzrasta:

- Klub postoji deset godina i isključivo se bavimo cestovnim biciklizmom. Prije dvije godine (2012.) proglašeni smo najboljim klubom uzrasta do 19 godina u Hrvatskoj. Radimo s uzrastima do 13, 15, 17 i 19 godina i to su dečki koji su konstantno državni juniorski i kadetski prvaci. Sjedište priprema je Velika, a Orahovicu smo odabrali zbog sjajnih uvjeta, od staze s puno spustova i uspona do sjajne atmosfere, čistog zraka, prirode, jezera… - pričao je trener mlađih uzrasta BK Sokol Tomislav Zadro.

Naglasio je kako mladići odvezu više od 40 utrka godišnje i stoga su im bazične pripreme više nego važne:

- Pripreme su naravno jako važne. Na ovim idealnim brdskim stazama na relaciji Orahovica - Kutjevo treninzi dnevno traju punih sedam sati, u kojima momci prijeđu normu od 265 kilometara, što je inače norma profesionalnih biciklista. U Orahovici je na pripremama 11 biciklista, a s nama je i naš veliki prijatelj i sponzor Stefan Kraus iz Njemačke, inače biciklistički veteran, koji sve to prijeđe s nama – rekao je Zadro.

U biciklističkom klubu Vinkovci treniraju većinom Vinkovčani. No u klubu ima dosta vozača iz drugih gradova koji su prepoznali Sokol kao jedan od rijetkih klubova u Hrvatskoj u kojem se u ovom sportu mogu dosegnuti visoki sportski rezultati. V. Grgurić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike