Novosti
LJETOVANJE NA JADRANU

Sedam dana na moru od
6.000 do 23 tisuće kuna
Objavljeno 25. srpnja, 2014.
Apartman je najjeftiniji, ali ga je najteže pronaći ne učini li se to nekoliko mjeseci ranije

Četveročlana obitelj iz Osijeka koja se odluči sedam dana ljetovati na Jadranu u špici sezone za to će zadovoljstvo morati izdvojiti od 6.000 do čak 23 tisuće kuna.

I to kako bi pokrila tek minimum troškova, bez ikakvih 'luksuza' kao što su kupnja suvenira ili korištenje dodatnih sadržaja na plažama. Riječ je o podatcima Glasova istraživanja koje je obuhvatilo troškove putovanja, smještaja, hrane i osnovnog džeparaca za obitelj s dva odrasla člana i dvoje djece osnovnoškolske dobi koja ljetuje u sjevernoj Dalmaciji, u okolici grada Zadra, od 1. do 8. kolovoza.

Apartmani sunajpovoljniji

Opcija za koju je zainteresiran najveći broj osječkih četveročlanih obitelji svakako je ljetovanje u apartmanima. Dijelom zbog pristupačnosti ovakve vrste smještaja u odnosu na druge opcije, ali i dijelom zbog slobode o pitanju kvalitete i rasporeda obroka koji smatraju poprilično važnim faktorom, posebno dok su djeca manja. No, u prvom tjednu kolovoza nemoguće je u okolici Zadra pronaći dobro opremljen apartman s prihvatljivom udaljenosti od plaže i središta mjesta po cijeni manjoj od 418 kuna (55 eura) po danu, odnosno 2.926 kuna za sedam dana. Za ovaj novac gostima je dostupno 35 klimatiziranih “kvadrata”, potpuno opremljena kuhinja, bežični internet, jedna spavaća soba te dnevni boravak s dodatnim ležajem i dvosjedom na razvlačenje. Ako obitelj smještena u apratmanu za obroke kroz sedam dana potroši prosječnih 150 kuna dnevno te za dodatne sadržaje, poput kakvog zalogaja i kavice na plaži te sladoleda u večernjoj šetnji još toliko - ukupni trošak ljetovanja u ovom slučaju iznosi oko 5 tisuća kuna.

Hotelski smještaj

U varijanti boravaka u hotelu s tri zvjezdice sedam dana ljetovanja na bazi polupansiona obitelj za dvije odrasle osobe i dva osnovca košta gotovo trostruko više - oko 14 tisuća kuna. Riječ je o smještaju u hotelskoj sobi površine 20 četvornih metara, s tri kreveta i jednim dodatnim ležajem, balkonom, klimom, hladnjakom i televizorom. Cijena po osobi iznosi 3.450 kuna, no na jedno se dijete obračunava popust od 50 posto. U ovakvom tipu smještaja postoji i mogućnost doplate za “all inclusive” varijantu, a ona iznosi 125 kuna po osobi i danu, odnosno još dodatnih 3.500 kuna za cijelu obitelj.

Kada je u pitanju hotelski smještaj, sa svakom zvjezdicom trošak ljetovanja vrtoglavo raste. Pa je tako smještaj na bazi polupansiona u hotelu s četiri zvjezdice za obitelj iz našeg istraživanja skuplji za oko četiri tisuće kuna u odnosu na onaj u hotelu sa zvjezdicom manje, a u hotelskom naselju s pet zvjezdica za čak devet tisuća kuna! No, jasno je da se u aranžmanu vrijednom 23 tisuće kuna dobiva neusporedivo veća kvaliteta usluge i komfor smještaja. Pa tako, primjerice, obiteljski resort na zadarskom području za ovu svotu daje hotelski apartman s dječjom sobom čiji se namještaj prilagođava po svim sigurnosnim standardima dobi djece. Tu su i cjelodnevni animatorski programi za djecu i roditelje, te barovi uz bazene s dječjom hranom i posebne prostorije za presvlačenje i njegu mališana. Hotel u ovom slučaju osigurava roditeljima i uslugu čuvanja djece, te korištenja kolica, hranilica i druge dječje opreme s kojom je nezgodno putovati tijekom cijelog ljetovanja, bez dodatnog plaćanja, tek uz prethodnu najavu.

Prijevoz

Četveročlana obitelj za put do Zadra treba izdvojiti od 922 do čak 9.227 kuna. Najmanji trošak, ovaj od 922 kune, odnosi se na putovanje autobusom i dvije povratne karte za odrasle (336 kuna), te dvije karte za djecu s popustom od 50 posto (160 kuna). Drugo na ljestvici isplativosti je putovanja automobilom za koje, uz pretpostavku da automobil ima ugrađen plin i da se putuje autocestom, valja izdvojiti oko 1.300 kuna. Od toga približno 800 kuna za gorivo i gotovo 500 kuna za cestarinu u oba smjera. Na trećem mjestu nalazi se putovanje vlakom koje četveročlanu obitelj košta 1.534 kune. Ta svota uključuje četiri povratne karte za drugi razred, dvije za odrasle osobe po cijeni od 476,40 kuna, te dvije s popustom “za djecu” od 290,80 kuna. Očekivano, iz Osijeka do Zadra apsolutno je najskuplje putovati avionom. S obzirom na to da izravne linije na ovoj relaciji nema, putuje se s presjedanjem u Zagrebu, a ukupni trošak četiri povratne karte iznosi 9.227 kuna, s time da je cijena jedne karte za odraslu osobu 2.577,50 kuna, a jedne s popustom za djecu 2.061 kunu.

Ivana SOLAR
U inozemstvu - u pravilu više kvalitete za isti novac

Iako se obitelji s dvoje male djece rijetko odlučuju na ljetovanja u inozemstvu, posebice ako ona uključuju putovanje avionom, neporecivo je kako se u ovakvim varijanatama dobiva puno više za manje novca. Primjerice, ako obitelj koja je spremna 14 tisuća kuna dati za sedam dana u hotelu s tri zvjezdice u okolici Zadra isti novac odluči potrošiti na ljetovanje u Egiptu, tamo će uživati u kraljevskom tretmanu. Naime, približno toliko novca potrebno je izdvojiti za putovanje cijele obitelji avionom i sedmodnevni “all inclusive” boravak u komfornom hotelskom apartmanu.