Novosti
UDRUGA FRANAK UVJERENA U POBJEDU

Uskoro će tražiti povrat
novca od CHF kredita
Objavljeno 25. srpnja, 2014.

Vezani članci

NEZADOVOLJNI KORISNICI KREDITA U “ŠVICARCIMA”

Udruga Franak: Ljutiti smo zbog valutne klauzule

Udruga Franak priprema predloške ponuda za sve kredite (CHF, euro i kunske), pa i za otplaćene, kojima će dužnici moći od banaka tražiti povrat preplaćenih kamata, ističe se u priopćenju Udruge Franak. Predlošci će biti dostupni samo članovima Udruge jer se, kažu, radi o donekle kompliciranim ponudama, za koje samo članovi mogu dobiti besplatne pravne savjete. Predlošci će biti spremni za objavu u roku od dva tjedna, a članovi o detaljima izviješteni elektroničkom poštom.

Ističu primjer Mađarske, gdje je u pripremi novi zakon kojim će se najkasnije u prosincu riješiti problem nezakonite valutne klauzule u CHF. Smatraju da u duhu toga valja promatrati i blisku budućnost u RH. “Pravomoćna presuda u slučaju Franak donesena je, dužnici koji su podigli kredite u sedam od osam tuženih banaka između rujna 2003. i prosinca 2008. mogu na temelju presude tražiti od banaka povrat preplaćenih kamata, a ako ne uspiju mirnim putem, moguć je val privatnih tužba”, ističu. Napominju da je nejasno zašto sud nije istu odredbu primijenio i u odlučivanju o ništetnosti ugovorene valutne klauzule.

Ističu i da su izvršna i zakonodavna vlast posve zakazale u zaštiti korisnika kredita te kako je Udruga uvjerena u konačnu i potpunu pobjedu u procesu protiv osam banaka. “Vjerujemo da Vrhovni sud neće propustiti presudu uvažiti na pravilan način, tako da isti argument primijeni i na dopuštenost ocjenjivanja je li odredba o valutnoj klauzuli poštena”, napominju.

Kako nam je rekao Goran Aleksić, koordinator Ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak, zasad se ne zna kako će banke postupiti, jer nije poznato hoće li prihvatiti presudu. “Ako ju ne prihvate, a ona ne zapovijeda nikakvu mjeru, rok ni način povrata novca, neće isplaćivati ništa. Ako banke same ne žele vratiti preplaćene kamate građanima, preostaju samo tužbe. No ako banke prihvate presudu, siguran sam da će pripremiti i neke modele vraćanja preplaćenih kamata građanima, da se ne moraju vući po sudovima”, kaže Aleksić.I.Bošnjak

I valutnu klauzulu proglasiti ništetnom

Prema procjenama ekonomista iz Udruge, u ovome trenutku ukupno je još 21 milijarda kuna CHF kredita, a ukupna preplata i zbog valutne klauzule i zbog ništetnosti promjenjive kamate u tim kreditima između 2008. i 2013. iznosi oko 8,5 milijardi kuna. Osim toga, odvjetnički tim koji zastupa Savez udruga Potrošač priprema zahtjev za reviziju pravomoćne presude na Vrhovnome sudu, kojim će se zahtijevati da se ništetnom proglasi i valutna klauzula u CHF u svim kreditima tuženih banaka te da se ništetnom proglase i promjenjive kamatne stope u Sberbanci, “koje su neodredive unatoč tome što Visoki trgovački sud nije tako presudio”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike