Osijek
OBAVLJANJE PRETRAGA

U kolovozu najbrže na red za mamografiju i UZV dojke, Papa-test i pregled madeža
Objavljeno 25. srpnja, 2014.
Druga strana medalje: dio odjela KBC-a pri sastavljanju lista čekanja za preglede i pretrage preskače kolovoz

Iako je velik dio liječnika KBC-a Osijek, ali i ostalih zdravstvenih ustanova u Osijeku već otišao na godišnji odmor, kraj srpnja i kolovoza idealno su vrijeme za obavljanje redovitih godišnjih sistematskih pregleda ili određenih godišnjih pretraga, jer čekanja u ambulantama gotovo uopće nema, a pacijenti se za neke od pretraga i ne naručuju.

Tako u osječkom Domu zdravlja kažu kako je ljeto idealno vrijeme za UZV dojki i mamografiju.

- Za RTG snimanje srca i pluća uopće ne naručujemo, ali riječ je o indikacijskoj pretrazi, dok je lista čekanja za snimanje kralježnice do 8. kolovoza, što je zapravo lista od deset radnih dana. No, pretrage koje bi bilo najpametnije obaviti sada su one koje žene s rizičnim faktorom moraju obaviti jednom godišnje, a to je za mlađe od 40 UZV pregled dojki, odnosno za starije od te dobi mamografija. Za UZV dojki naručujemo za 31. srpnja, a za mamografiju za 8. kolovoza.

To znači da čekanja gotovo i nema, no problem je što nam u ovim ljetnim mjesecima od 20 do 30 posto naručenih pacijenata uopće ne dođe, iako bi se sada mogli pregledati bez gužvi i nervoze. Naime, u jesen i proljeće gužve za pretrage su najveće - upozorava dr. Kristina Bojanić iz Doma zdravlja Osijek.

Idealna prilika za redoviti pregled tijekom ljeta je i na Klinici za dermatologiju KBC-a Osijek, i to u slučaju da želite pregledati sumnjive madeže i promjene na koži. Iako su za srpanj popunjeni, narudžbe se primaju već od 1. kolovoza, a na pregled se dolazi u roku od sedam do deset dana. Još jedna pretraga idealna za obavljanje tijekom ljetnih mjeseci ako želite izbjeći čekanje je i Papa-test, koji bi svaka žena trebala obaviti jednom godišnje.

Naime, većina ginekoloških ordinacija tijekom srpnja i kolovoza uopće ne naručuje pacijentice, a u čekaonicama ćete u većini slučajeva susresti samo jednu, možda dvije žene.

U KBC-u Osijek kažu i kako tijekom kolovoza nema gužvi u centralnom laboratoriju, što je prilika za obavljanje krvnih pretraga.

No, zanimljivo je kako u KBC-u Osijek kažu i da prilikom stvaranja lista čekanja obično preskaču kolovoz, jer je to vrijeme kada je većina liječnika na godišnjem odmoru, pa rade tek timovi za hitna stanja. Tako, primjerice, u kolovozu nema hladnog pogona na Klinici za kirurgiju, a lista čekanja za, primjerice, operaciju bruha sada se protegla do siječnja 2015. godine.

Nefreteta Z. EBERHARD
PRETRAGE KOJE TREBA OBAVITI JEDNOM GODIŠNJE

1. Razina kolesterola, triglicerida i šećera u krvi

2. Laboratorijsko određivanje mokraće za

otkrivanju poremećaja rada bubrega

i mokraćnog trakta

3. Mamografija ili UZV dojki

4. Papa-test

5. Pregled sumnjivih madeža na koži

6. Pregled gustoće kostiju

7. Jetrene probe

8. Testiranje sluha

9. Pregled očiju

10. Stomatološki pregled

Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

Najčitanije iz rubrike