Regija
TRADICIONALNA ARHITEKTURA U GASTRONOMIJI

Na Akademiji blata u Karancu izrađivali
čergaške i krušne zemljane peći
Objavljeno 25. srpnja, 2014.
Na Akademiju stigli polaznici iz Osijeka, Mađarske i raznih dijelova Baranje

KARANAC - U ponedjeljak je počela druga karanačka Akademija blata, koju je osmislio Vladimir Škrobo-Bajo, a čiji je organizator njegova Baranjska kuća.

- Tema je ovogodišnje Akademije primjena tradicionalne arhitekture u gastronomiji i sve što je uz to vezano - kaže Bajo, objašnjavajući kako je zapravo riječ o gradnji takozvanih čergaških i krušnih (zemljanih) peći koje će poslužiti za pripremanje tradicionalnih jela. No, polaznici Akademije, pristigli iz Osijeka, Mađarske i raznih dijelova Baranje, ne rade samo na tome. Čitav je niz poslova kojima su okupirani pa tako izrađuju cigle od blata, grade “flaster” - nogostup od cigli, rade na lončarskom kolu i slično, a na red je došlo čak i čišćenje graha. Dakako, na tradicionalan način.

- I čišćenje graha je važan segment. Želimo, naime, pokazati kako se nekada živjelo i što se sve moglo napraviti u jednom domaćinstvu u vrijeme kada nije bilo trgovina i svakodnevnih kupovanja namirnica. Grah je iz našeg vrta i završit će pripremljen u zemljanim loncima na nekoliko načina, dakako uz poneki mesni dodatak, kao i ostalo organski uzgojeno povrće - objašnjava Bajo, naglašavajući kako je, sve skupa, jedna nova turistička ponuda o kojoj se već raspituju predstavnici brojnih putničkih agencija i touroperateri.

- Sada smo na Akademiji koja traje šest dana, ali plan je i održavanje svojevrsnog ljetnog radnog kampa za školsku djecu te organiziranje odmora na način da se naši gosti, primjerice, uz nazočnost majstora, nauče izrađivati predmete od gline, beru povrće u vrtu i od njega si, u zemljanim loncima, sami pripremaju jelo. Drugim riječima, da kod nas provedu dan ili više a pri tome uopće ne napuštaju dvorište - ističe Bajo.

Podsjeća kako je ovo samo nastavak priče koju su započeli prošle godine, a čiji je cilj bio sagraditi kuću od čerpića. Zdanje na koje je Bajo posebno ponosan već stoji u dvorištu Smještajnih kapaciteta Kod Baje. U njega je uloženo samo malo od modern(ij)e tehnologije i materijala, a sve ostalo je - tradicija. Kuća je, naime, nastala od građe jedne stare karanačke kuće, nakon čijeg je rušenja materijal recikliran, a od njega su, uz dodatak slame, pljeve i “svježe” zemlje, napravljene cigle (čerpići) za novu kuću.

- Sve što se izradi tijekom Akademije blata, ali i tijekom kasnijih radionica te kampova, ostat će kao trajni postav na mjestu održavanja Akademije, u dvorištu Smještaja. Dio toga moći će se vidjeti već sutra (subota) na Ljetnom karanačkom vašaru - naglašava Bajo.

Ivica GETTO
U SUBOTU LJETNI VAŠAR, BICIKLISTIMA 20-POSTOTNI POPUST

Tradicionalni karanački Ljetni vašar ove godine mijenja lokaciju. Brojne posjetitelje štandovi s autohtonim proizvodima čekat će u subotu (26. srpnja) u Ulici Petefi Šandora u Smještajnom kapacitetu Kod Baje. Sajam počinje u 11 sati izložbom i prezentacijom radova s Akademije. Sve skupa pratit će bogata ponuda jela iz krušne peći i zemljanih lonaca, prodaja domaćih proizvoda i bogat glazbeni program. Zainteresirani će moći obići vrt organske proizvodnje, a osmišljene su i igre u blatu, uz superiznenađenje. Ulazak je besplatan, a biciklisti imaju 20-postotni popust na hranu i piće.

O novoj turističkoj ponudi već se raspituju predstavnici putničkih agencija

Planira se i ljetni radni kamp za školarce te odmor gdje će gosti sami brati i pripremati povrće

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike