Regija
PRIZNALI NAKON SEDAM GODINA

Hrvatske ceste: Našičkom
se obilaznicom ne prometuje
jer je loše projektirana
Objavljeno 25. srpnja, 2014.
Projektant je bio Institut građevinarstva Hrvatske d. d., Poslovni centar Osijek

NAŠICE - Najpoznatiji i najveći cestovni projekt na području Našica, onaj obilaznice Našice, koji je državu stajao oko 46 milijuna kuna i koji je sagrađen još 2011., ali do danas nije u funkciji, mora “na popravni”. Naime, ispostavilo se da su pojedini tehnički aspekti loše riješeni glavnim projektom, a koji je dobio pozitivne revizije, recenzije i suglasnosti relevantnih državnih institucija i nadležnih ministarstava. Projektant je bio Institut građevinarstva Hrvatske d.d., Poslovni centar Osijek.

Potvrdile su to i Hrvatske ceste u odgovoru na naš upit o problemima koji prate našičku obilaznicu.

“Hrvatske ceste, kao investitor, morale su krenuti u izmjenu tehničkog rješenja, a sve kako bi predmetna cesta bila puštena u promet”, stoji u odgovoru Hrvatskih cesta.

No, da bi se ostvario taj plan, u tijeku su neke predradnje poput izmjene i dopune građevinske dozvole za raskrižje “Velimirovac” koje je konstruirano i izvedeno na kraju trase obilaznice Našice (državna cesta D2) i spoju na državnu cestu D53 Našice - Donji Miholjac. Hrvatske ceste kažu da su u proteklom razdoblju za potrebe izrade glavnog projekta izrađene sve građevinske situacije, uzdužni i poprečni presjeci čvorišta obilaznice Našice i državne ceste D53 te izrađen prometni projekt čvorišta. Do polovine kolovoza, najavljuju iz HC-a, bit će izrađena nivelacija čvorišta, izrada projekta odvodnje i rasvjete čvorišta i tehničko usklađivanje dokumentacije s novim pravilnikom o obaveznom sadržaju i opremanju projekata građevina. Nakon toga sva potrebna dokumentacija bit će dostavljena Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja radi početka upravnog postupka ishođenja građevinske dozvole.

Prema odgovoru HC-a, očekuje se spuštanje nadležnosti s Ministarstva na Ured državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji, ispostava Našice, a koje je izdalo prvu građevinsku dozvolu.

Bude li sve teklo prema planu, sljedećih mjeseci izabrat će se izvođač i počet će radovi, koji, uvjeravaju iz HC-a, nemaju velik opseg, a ni duže vrijeme izvođenja.

Očekuje se da će konačno, nakon izvedenih radova, obilaznica Našice biti puštena u promet, i to ispravljanjem nedostataka, a koji su uočeni još 2007. godine od strane supružnika Andrašek, koji su u žalbi protiv građevinske dozvole upozorili na greške u postupku, nepravilno utvrđeno činjenično stanje i pogrešne primjene zakona.

Naime, ta obitelj iz Velimirovca svih je proteklih godina javno izražavala nezadovoljstvo zbog štetnosti tehničkog rješenja obilaznice i premještanja kolnog ulaza s prednje strane na bočnu stranu njihove kuće, a koja se nalazi uz obilaznicu, ali neuspješno.

Snježana FRIDL
Antrašekovi sedam godina upozoravaju na nepravdu

Krajem lipnja obitelj Andrašek poslala je i pismo ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdašu Dončiću.

- Ministru sam se obratila kao jednoj od zadnjih adresa u zaštiti svojih ustavnih interesa i prava jer sedam godina nadležni su vještačili, preispitivali te odbijali naše navode. Pretpostavljam da je ministar shvatio važnost problema, a poslala sam mu i svu raspoloživu dokumentaciju. Vidjet ćemo što će na kraju biti i hoće li biti ispravljena nepravda - rekla nam je jučer Marica Andrašek, kojoj je glavni projektant oduzeo glavni ulaz i u zamjenu ponudio izlaz iz dvorišta pod nagibom od 30 stupnjeva ravno na obilaznicu, i to kroz zvučnu barijeru.

Glavni je projekt dobio suglasnosti relevantnih državnih institucija

Obilaznica Našice državu je stajala oko

46

milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana