TvObzor
CROSSBONES

Glupava serija prepuna klišeja
Objavljeno 25. srpnja, 2014.
Set je glupav. Kostimi su glupavi. Gluma je definitivno glupava. Dobijete osjećaj da se Cross, njegov tim producenata i svi glumci igraju tuđim novcem i pritom se luđački zabavljaju

Kad pogledate prvu epizodu NBC-jeve serije o piratima "Crossbones", nećete se začuditi što su je čuvali u ladici dvije godine (naručena je još u svibnju 2012.) i onda ju smjestili na raspored petkom, što je, uz subotu, tradicionalno najmanje poželjan dan u tjednu, i to ljeti, kad je gledanost svih programskih sadržaja uobičajeno znatno manja. Zapravo, nemate previše razloga pogledati ovu seriju, osim ako baš želite vidjeti što John Malkovich radi i usput se uvjeriti da je Starzov "Black Sails" puno bolja serija na istu temu. Prvo što mi je palo na pamet vezano uz "Crossbones": zašto je Neil Cross uopće zainteresiran za piratsku priču, kad u tom području izumru i najbolji scenariji? Drugo: zar je seriju nazvao po svom prezimenu? Nema veze. Uglavnom, vjerujem da će jednog dana netko poput Davida Simona, autora genijalnih serija "Žica", "Treme" i "Odjel za umorstva", stvoriti seriju o piratima koja će redefinirati žanr i također se naći u vrhu najboljih serija svih vremena. Do tada, većina takvih priča su klišeji, jer nitko ne razmišlja o tome kako ih redefinirati. Razmišljaju samo o tome kako raditi unutar parametara mačeva, krvožednog čovjeka i udaljenog otoka. Rade na žanru od kojeg bi trebali bježati, ili ga preokrenuti naglavačke.

A ipak, ako pogledate "Crossbones", možda ćete nešto shvatiti. Serija izgleda zabavno. Čini se da hrpa glumaca voli prerušiti se u nekoga drukčijeg od sebe i lijepo se provodi tumačeći pirate. Set je glupav. Kostimi su glupavi. Gluma je definitivno glupava. Dobijete osjećaj da se Cross, njegov tim producenata i svi glumci igraju tuđim novcem i pritom se luđački zabavljaju. Nažalost, ljudi koji kod kuće gledaju "Crossbones" vjerojatno neće postati glumci. Dakle, ova serija izgledat će im nerealnom, jeftinom i nabacanom. Sve što trebate znati o crnobradom gusaru je to da se zapravo zove Edward. Nema veliku bradu. Sijed je (podsjećam, nadimak mu je CRNOBRADI). Ćelav je. I podosta mršav. Možda čak i malo prestar. Ne govorim da Malkovich nije magnetski privlačan. Jer jest, kao i uvijek. Ako ipak odlučite pogledati ovu seriju, a još uvijek vam to ne preporučujem, to bi trebalo biti zbog njega. Ima jako čudan naglasak; 25 od 45 minuta pilot-epizode pokušavat ćete shvatiti što on to izvodi. Ali je ipak dobar. Kvragu, on je uvijek dobar.

U slučaju da vas nisam baš dovoljno uvjerio da gledate, imate pravo. No, ako baš volite serije o piratima, ova zaslužuje bar sat vašeg vremena. Uspijete li odgledati cijelu prvu epizodu, dobit ćete počasni piratski status. U protivnom, nabavite "Black Sails". Ili sjednite i napišite vlastitu seriju o piratima.

Piše: Adrian ANDREJEK

Žanr: Drama

Autori: Neil Cross, James V. Hart

Producenti: Rudd Simmons, Jane Bartelme

Uloge: John Malkovich, Richard Coyle, Claire Foy, Yasmine Al Masri

Mreža: NBC

Ocjena:

Možda ste propustili...

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

Najčitanije iz rubrike