TvObzor
NA PROGRAMU HRT-A

Pet dokumentarnih serijala:
Afrika, Putin, Drevni Egipat...
Objavljeno 25. srpnja, 2014.
Od 26. srpnja gledatelji će na HRT-u moći pratiti čak pet novih dokumentarnih serijala “Afrika”, “Putin, Rusija i Zapad”, “Drevni Egipat: Život i smrt u Dolini kraljeva” i “Na talijanski način”

Od sljedećeg tjedna, točnije od 26. srpnja, HRT će u svome programu početi s prikazivanjem čak pet novih dokumentarnih serijala. Gledatelji će tako moći pratiti odličnu BBC-jevu dokumentarnu seriju “Afrika”, zatim se pobliže upoznati s ruskim predsjednikom u “Putinu, Rusiji i Zapadu”, zatim naučiti kako se to živjelo u Egiptu prije 3500 godina u “Drevnom Egiptu: Život i smrt u Dolini kraljeva”, susresti najmanje primate u “Pričama o avetnjacima” te uživati u još jednoj kulinarskoj seriji “Na talijanski način”.

AFRIKA

U ovoj izvrsnoj seriji BBC-jev odjel za prirodnu povijest otkriva Afriku kakvu dosad još niste vidjeli. To je put kroz pet neočekivano različitih regija zadivljujućeg kontinenta, nabijen novim pričama, novim vrstama, novim prostorima i novim načinom kazivanja. Od neukroćenih krajeva nesvakidašnjeg krajolika do bliskih susreta s njihovim čarobnim živim svijetom, ova jedinstvena ekspedicija vodi vas u krajnje zakutke tog golemog kontinenta. Od ljepote i mirnoće gorostasnog gorja Atlas do Rta dobre nade, od nestvarnih džungli Konga do bjesomučnog Atlantskog oceana, doživite neistražene prašume, dosad još nikad snimljene planinske lance i snijegom prekrivenu pustinju. Nađite se licem u lice s nepoznatim vrstama i iznova se upoznajte s nekima od najomiljenijih životinja na planetu koje se ponašaju na način dosad jedva još viđen. Serija se oslanja na inovaciju, stil snimanja vodi vas izvan zadanih okvira nudeći pravi blizak susret licem u lice s iznimnim svijetom divljine. Putem istražujemo pet različitih područja neukroćene Afrike, prepune inovativnog smisla za osobnost i upuštamo se u zaista neistražena mjesta da bismo svjedočili još nikad viđenom obrascu ponašanja, čak i kod najpoznatijih životinja. Prva epizoda serije bit će prikazana u subotu, 26. srpnja, na 1. programu HRT-a u 20.12 sati. Producent serije je James Honeyborne, a izvršni producent: Mike Gunton.

PUTIN, RUSIJA I ZAPAD

BBC-jev dokumentarac “Putin, Rusija i Zapad”, čija će prva epizoda biti prikazana 27. srpnja na 3. programu HRT-a od 21.45 sati, priča iznutra o tome kako je Vladimir Putin, prekaljeni politički operativac s iskustvom iz KGB-a, postao vrijedan saveznik Zapada. Ovaj poučni dokumentarac uključuje izjave Putinovih kolega s vrha i istaknutih zapadnih državnika te pruža dubok uvid u dugogodišnju vladavinu ruskog lidera. Nakon osam godina dužnosti na mjestu predsjednika države i još četiri na mjestu premijera, Putin tvrdoglavo drži vlast. Obznanio je nakanu da se vrati kao predsjednik države i proglasio svoju stranku Jedinstvena Rusija pobjednicom parlamentarnih izbora koje mnogi smatraju namještenima, što je dovelo do masovnih prosvjeda u Moskvi i drugim mjestima. Producentica Norma Percy radila je na serijama koje su osvojile više od dvadeset nagrada, uključujući Emmy, dvije BAFTA-ine nagrade, četiri nagrade za novinarstvo koje dodjeljuje Royal Television Society, tri nagrade za novinarstvo Du Pont Sveučilišta Columbia, i koje se prikazuju diljem svijeta.

DREVNI EGIPAT

“Drevni Egipat: Život i smrt u Dolini kraljeva” naziv je dokumentranog serijala u kojemu egiptologinja, dr. Joann Fletcher, kreće na fascinantno putovanje u potrazi za ljudima poput nas, ne slavnim faraonima nego običnim ljudima koji su izgradili i naselili to nevjerojatno mjesto, koji su stvorili zadivljujući način života i iznimno shvaćanje smrti. Joann istražuje njihove domove, radna mjesta i hramove te silazi u njihove grobnice kako bi otkrila veličanstveni svijet starih Egipćana, tijekom ovozemaljskog, kao i tijekom zagrobnog života. U žarištu ove serije su Kha i Meryt, arhitekt i njegova žena koji su živjeli nadomak Doline kraljeva. Ostavili su bogatu riznicu podataka - svoju veličanstvenu grobnicu punu predmeta iz života i smrti: šminku, posmrtne maske, štruce kruha, realistične figurice, pa čak i oruđe koje je Kha upotrebljavao tijekom rada u kraljevskim grobnicama. Joann će zahvaljujući tome proniknuti u zadivljujući svijet starih Egipćana, tijekom ovozemaljskog, kao i tijekom zagrobnog života. Prva epizoda “Drevnog Egipta” bit će prikazana u ponedjeljak, 28. srpnja, od 10.08 sati na 1. programu HRT-a.

PRIČE O AVETNJACIMA

Od ponedjeljka, 28. srpnja, na HRT 2 od 18.40 počet će s prikazivanjem 24 epizode BBC-jeve dokumentarne serije o najmanjim primatima na svijetu, ljupkim i umiljatim avetnjacima. Avetnjak, koji živi u mahovinom obraslim prašumama Sulawesija u Indoneziji, najmanji je primat na svijetu i potječe od istih predaka kao i čovjek. To je ujedno i primat o kojemu ponajmanje znamo. Stotinama je godina ostao legenda obavijena velom tajne. U suradnji s najvećim svjetskim stručnjakom za avetnjake, dr. Myronom Shekelleom sa Sveučilišta u Singapuru, serija prati život i doživljaje tih neobičnih životinja. Na otoku Sulawesiju dr. Shekelle pronašao je jedinstveno područje na kojemu jedna uz drugu žive čak tri različite vrste avetnjaka. Serija prati ova veoma zanimljiva mala stvorenja. U njoj otkrivamo njihovu složenu društvenu hijerarhiju i gotovo vojnički način ratovanja - njihove svađe, međusobne čarke, osvajanje i gubitak teritorija. Na svom očaravajućem putovanju serija prodire duboko u život jednoga drevnoga kraljevstva, otkrivajući nam skriveni svijet tih fascinantnih šumskih bića.

NA TALIJANSKI NAČIN

Kulinarska serija "Na talijanski način”, koju će gledatelji moći pratiti od 30. srpnja na 2. programu HRT-a u 11.50 sati, pokazuje gledateljima kako da znalački priprave ukusna talijanska jela za cijelu obitelj. Prezenterica Michela Chiappa je Velšanka, ali potječe iz brojne talijanske obitelji koja podrijetlo vuče iz pokrajine Emilia Romagna na sjeveru Italije. Michela gledatelje upućuje u osnove izrade tjestenine i uči ih kako se kuhaju autentični talijanski umaci, punjena tjestenina za prste polizati, kao i neki sjajni slavljenički specijaliteti. U prvoj epizodi počinjemo od samih temelja, a Michela nam pokazuje kako je lako umijesiti svježu tjesteninu kod kuće, bez ikakvih posebnih pomagala, kao i kako pripraviti ukusni umak. Na jelovniku su linguine primavera i farfalle u umaku od rajčice i mozarelle koji se topi u ustima. Michela putuje u Bolognu gdje posjećuje specijaliziranu trgovinu tjesteninom. Otkriva i tajne autentičnog umaka bolognese - ili ragua, kako ga zovu Talijani.

Pripremio: Nikola KUČAR
KALAHARI

U drevnome jugozapadnom kutu Afrike prostiru se dvije neobične pustinje jedna uz drugu. Voda je u njima oskudna, no one nekako vrve životom jer stvorenja koja ovdje žive izokrenula su pravila opstanka naglavačke. Ovaj film slavi domišljatost prirode, ma koliko nesmiljena bila. U šikari Kalaharija pametne merkate nadmudruje lukava ptica, samotni ratoborni crni nosorozi okupljaju se na zajedničkom druženju, a golemi kukci vrebaju velika jata ptica. Kiša u Namibu gotovo nikad ne pada, nego se kraj mora zadovoljiti isparavanjima neuhvatljive magle. Životinje su u toj najstarijoj pustinji svijeta otišle u krajnost - pauci bježe kotrljajući se, a pustinjska žirafa bori se da obrani oskudne izvore hrane u najvećem ikad snimljenom okršaju žirafa.

KAKO JE BUSH UPOZNAO PUTINA

George W. Bush upoznao je Putina u lipnju 2001. i rekao kako mu se zagledao u oči i "osjetio dušu". Bivši američki državni tajnici Colin Powell i Condoleeza Rice prisjećaju se svojih reakcija na rasprave koje su se odvijale iza zatvorenih vrata, kad je Putin izrekao proročansko upozorenje o Pakistanu, Afganistanu i talibanima. Tri mjeseca nakon terorističkog napada u New Yorku Putin je brzo svrstao Rusiju uz Zapad, na iznenađenje mnogih u Kremlju. Svijet se možda promijenio, ali kod kuće je Putin postajao sve autoritarniji - bivši ruski premijer Mihail Kasjanov prisjeća se glavnih incidenata.

AVETNJACI NA OTOKU SULAWESIJU

Upoznajemo se s otokom Sulawesijem i s dvije obitelji zapadnih avetnjaka, s njihovim karakternim osobinama i s područjem na kojemu žive. U blizini plaže nalazi se White Rock Tower gdje se susrećemo s roditeljima Apolonom i Atenom i njihovom djecom Poppyjem, Scarletom i njezinim mlađim bratom Santosom. Pratimo obitelj u vrijeme noćnoga lova i kamerom za noćno snimanje snimamo ove vješte lovce dok u mrklome mraku hvataju svoj plijen. U blizini ugaslog vulkana Mount Tankoka nalazi se Burnt Rock Tower gdje se upoznajemo s roditeljima Jakovom i Kadi. Doznali smo da je Kadi na neko vrijeme bila nestala, a kad se vratila, donijela je sa sobom tjedan dana staroga mladunca Ardhija.

Najčitanije iz rubrike