Sport
ŽELJKO BOŠNJAK NOVI JE PREDSJEDNIK NS VALPOVO

Belišće je perjanica i treba biti pokretač ostalim klubovima
Objavljeno 24. srpnja, 2014.

VALPOVO - Nakon isteka mandata Belišćanina Branka Kaptalana skupština Nogometnog središta Valpovo za novoga je predsjednika izabrala Željka Bošnjaka. Taj 52-godišnji Harkanovčanin doista je čovjek iz nogometa. U tom je sportu više od tri desetljeća, a okušao se, praktički, u svim ulogama. Nakon, naime, igračke karijere u Mladosti iz rodnog mjesta te Valpovci i osječkom Metalcu otišao je u sudačke vode gdje je bio višegodišnji djelitelj pravde na A listi Prve hrvatske lige te 17 godina predsjednik domicilnog Zbora sudaca.

Okušao se u svim funkcijama

Triologoju je zaokružio u predsjedničkoj ulozi u Valpovci pa su mu, nedvojbeno, poznati svi segmenti, odnosno problematika koja na području Valpovštine permanento bilježi negativni trend. Posljedica je to i urušavanja dva velika gospodarska kompleksa s toga prostora nakon čega se ni nogometni aktivisti nisu najbolje snašli. Nagomilano iskustvo i slično akumulirana energija nagnala su Bošnjaka da se prihvati nezahvalne uloge i vrati to okruženje na izgubljenu, ali pripadajuću razinu. S tim u svezi povukao je već prve konkretne poteze sazivajući novoizabrani Izvršni i Nadzorni odbor NS Valpovo čiji su članovi na toj sjednici potvrđeni. Na čelu je, dakle, predsjednik Željko Bošnjak, dopredsjednici Dragan Deak, Jozo Martinović i Kruno Vučič te članovi Miroslav Matković, Matija Mandić, Ivica Jurić, Tihomir Bošnjak, Zdenko Furlić, Ivan Filošević i Marin Lacković. Iz čijeg su okruženja u Izvršni odbor Županijskog osječko-baranjskog nogometnog saveza imenovani predsjednik Bošnjak i prvi dopredsjednik Deak. Na čelu Nadzornog odbora je Josip Bačani, zamjenik je Zlatko Radanić, a treći član Marko Milišić-Zečević.

Nogomet jedina politika

Zatim su imenovani mandatari raznih komisija koji će 15. kolovoza, kada je zakazan sljedeći sastanak IO-a NS Valpovo, predložiti pune sastave tih komisija. Na čelu Komisije nogometnih trenera bit će Ivica Jurić, sudaca Darko Novoselnik, za sustav natjecanja Miroslav Matković, za žalbe Zdenko Furlić, za registraciju klubova i igrača Ivan Filošević, Disciplinske komisije Saša Vidaković, za mlađe uzraste Marko Teskera, za mali nogomet Matko Šutalo, za ženski nogomet Ante Labudović, za veteranski nogomet Marin Jakovčević i za marketing Đuro Petnjarić.

- Izabrali smo ljude koji će moći zadovoljiti potrebi trenutka koji sigurno nije pogodan. Osnovna nam je smjernica pri tomu da će jedina politika biti nogometna koja će biti u funkciji napretka klubova pod našom ingerencijom. S tim u svezi, drago mi je da su u belišćanskoj perjanici, nakon niza godina poniranja i tavorenja, zapuhali povoljni vjetrovi koji bi se trebali reflektirati i na ostale - pričao je Bošnjak u čijem Središtu osim “perjanice” Belišća djeluje još 25 klubova. Većina njih dala je povjerenje novom vodstvu

- Jasno je da im nikako ne smijemo iznevjeriti očekivanja.

Klubovi su temelj postojanja organizacije u kojoj smo mi servis te se tako trebamo postaviti. Iako ih opća situacija nije i još ih uvijek ne mazi, ipak su svi uspjeli održati aktivnosti, odnosno nisu ih ugasili. Nije to na željenoj razini, ali je bitno da su preživjeli, a mi smo sada tu da im damo potrebnu logostiku, pomoć i smjernice u budućem djelovanju.

Bošnjak ima i konkretne prijedloge poboljšanja.

- Načinio sam plan u 12 točaka koji je dobio punu potporu mojih suradnika i sada je na nama da ga u praksi provedemo. U središtu će, dakle, biti klubovi bez čijeg se pitanja neće moći nijedna odluka donijeti, a posebice ne o sustavu natjecanja, odnosno s kime će i kako igrati. Njih, međutim, treba stabilizirati pri čemu mislimo na infrastrukturu te stručni i pedagoški minimum. Posebice ćemo biti osjetljivi prema školama nogometa kojima ćemo maksimalno pomoći u okvirima mogućnosti, pa i više od toga, jer su one naša budućnost. S obzirom na kapacitete i potencijale, pobrinut ćemo se da naši kadrovi aktivno participiraju u tijelima s više razine upravljanja. S njima, kao i susjednim središtima, želimo suradnju koja bi potom trebala iznjedriti ono što svi želimo. Unapređenje nogometa na ovim prostorima koji su nepresušan izvor darovitosti koju, nakon što ih organizirano okupimo, trebamo prepoznati i usmjeriti. Isto tako, od lokalne zajednice očekujemo potporu i pomoć jer je nedvojbeno da će neke stvari nadilaziti naše mogućnosti - zaključio je Bošnjak, svjestan trenutka u kojem se prihvatio vođenja središta koje je oduvijek imalo značajnu ulogu na području Slavonije i Baranje, ali i cijele države. D.Lekšan

Možda ste propustili...

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

DESCHAMPS IMA ŠIROK IZBOR ZA ZAMJENU

Kingsley Coman ni sam ne vjeruje u oporavak

Najčitanije iz rubrike