Ekonomija
MODEL IZRAVNIH PLAĆANJA U POLJOPRIVREDI

Iduće godine isplati se uzgajati šećernu repu, voće i povrće
Objavljeno 24. srpnja, 2014.

Vezani članci

HRVATSKI LABURISTI:

Zbog nestašice pšenice kruh će poskupjeti

Vlada je usvojila i na prihvaćanje u Europsku komisiju poslala hrvatski model izravnih plaćanja u poljoprivredi za razdoblje od 2015. do 2020. godine. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina tvrdi da je na taj način Vlada osigurala poljoprivrednicima poticaje od 2,5 milijardi eura, a najviše će, kaže, dobiti oni koji se odluče na uzgoj ciljanih proizvoda poput voća i povrća.

Od 2,5 milijardi eura, kaže Jakovina, 1,5 milijardi hrvatski farmeri dobit će iz europskog proračuna, dakle gotovo 60 posto. “U pregovorima je bilo rezervirano 373 milijuna eura godišnje, a dobili smo dodatnih 15 posto, odnosno oko 50 milijuna, tako da ćemo imati na raspolaganju 423 milijuna eura godišnje za izravne potpore”, rekao je Jakovina.

Osnovna razlika jest u tome što je dosadašnji sustav izravnih plaćanja bio temeljen po grlu ili površini i na taj način su se isplaćivali poticaji, a sada se predlažu veće potpore za proizvodnje koje su izloženije kao sektori ili važne zbog dodane vrijednosti. Za razliku od toga, klasični ratari imat će samo osnovno plaćanje i regionalnu omotnicu.

Ministar Jakovina rekao je da novi sustav jače potiče proizvodnje s dodanom vrijednosti i one koje su Hrvatskoj važne, a to su proizvodnja mlijeka, goveđega i telećeg mesa, koza, ovaca, šećerne repe, voća i povrća. Tim djelatnostima pripadaju dodatna plaćanja (poticaji) u odnosu na sve ostale poljoprivrednike. Dodatno se potiču i mali i srednji poljoprivrednici s površinom gospodarstva do 20 hektara. “Oni farmeri koji se bave povrtlarstvom imat će 500 eura više po hektaru. Tko se bude bavio voćarstvom, imat će 350 eura više po hektaru, a tko se bavi proizvodnjom šećerne repe, imat će 290 dodatnih eura više po hektaru”, izjavio je ministar.

Od iduće godine isplativije će biti baviti se ekološkom i integriranom proizvodnjom te stočarstvom.(V.T.)

Potpore za mlađe od 40 godina

Ministar je dodao da je za poljoprivrednike mlađe od 40 godina osigurano 9,5 milijuna eura posebnih potpora. Ako su njihova gospodarstva na područjima s posebnim ograničenjima, a to je gotovo 52 posto teritorija RH, pripadaju im i dodatna plaćanja po površini, najavio je Jakovina.

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike