Osijek
CARITASOVA PUČKA KUHINJA

Za besplatne tople obroke
formirana i lista čekanja!
Objavljeno 24. srpnja, 2014.

Pučka kuhinja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije nikada nije bila pod većim opterećenjem negoli je to slučaj danas, upozorava ravnatelj, vlč. Ivica Rebić. Naime, obroka nema dovoljno za sve siromašne, pa je bio prisiljen formirati i listu čekanja! Kaže, ovo je prvo ljeto nakon dugo vremena da se broj posluženih obroka nije ni u jednom trenutku smanjio. Naprotiv.

- Prijašnjih godina uvijek je dolazilo smanjenje broja korisnika pučke kuhinje u ljetnim mjesecima. Ljudi koji su bili u potrebi za toplim obrokom jer nisu imali dovoljno sredstava za život obično bi u tom razdoblju pronalazili kakav sezonski posao i nisu imali potrebu dolaziti. No, danas je situacija bitno drukčija. Ovo ljeto radimo punim kapacitetom, a kada se i dogodi da primijetimo kako je netko prestao dolaziti po obroke, odmah zovemo ljude s liste čekanja i obavještavamo ih da mogu doći po obroke. Prioritet na listi imaju mnogočlane obitelji s djecom, a takvih je trenutačno na osječkom području pet - kaže vlč. Rebić.

Dalje objašnjava kako Caritas daje sve od sebe da omogući pristojan obrok svim siromašnim obiteljima, ali da to, jednostavno, nije moguće. Siromašnih je iz dana u dan sve više, a hrana je skuplja.

- Imamo raspoloživa sredstava samo za 180 korisnika, uz napomenu kako Grad financira obroke za tek četrdesetak korisnika, i to sa 16 kuna po obroku, dok im je stvarna vrijednost porasla na oko 19 kuna. Tako da, osim što sami osiguravamo sredstva za prehranjivanje osoba za koje Grad ne izdvaja novac, također moramo pronaći novac za nadoknađivanje te razliku od oko 3 kune po obroku za korisnike čije obroke financira Grad - objašnjava vlč. Rebić. I. Solar

Izostala ljetna migracija beskućnika

Vlč. Ivica Rebić ističe i kako ove godine nije došlo do očekivane migracije beskućnika iz Doma sv. Vinka. “Ljeti bi i velik broj naših beskućnika pronalazio kakav sezonski posao. Bilo da su to bili poslovi 'sa strane' ili pravi sezonski poslovi na Jadranu. No, ove godine ili posla nema, ili je što drugo u pitanju. Svi su nam kreveti popunjeni i to se ne mijenja”, kaže vlč. Rebić.

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

Najčitanije iz rubrike