Kultura
POVIJESNE IZVEDBE HPD-A "LIPA"

“Lipaši” praizveli "Slavonicu", veliki hit Davora Bobića
Objavljeno 24. srpnja, 2014.
Skladba je suvremeno pisana, ali ima niz tradicionalnih slavonskih elemenata

Atraktivna skladba "Slavonica" Davora Bobića u izvedbi Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa" Osijek, jednog od najtrofejnijih hrvatskih pjevačkih zborova, podignula je na noge brojnu publiku na njegovu nedavnom osječkom koncertu, a dobila je i velik broj bodova međunarodnog stručnog žirija na 8. Svjetskim zborskim igrama u latvijskoj Rigi, pa je izvjesno kako "lipaši" u rukama imaju pravi hit.

S obzirom na to da su Bobićeve skladbe i inače izvrsne, kao i Lipine izvedbe, to ne bi bilo ništa čudno da nije posrijedi jedinstvena suradnja. Naime, Bobić, inače jedan od najcjenjenijih živućih skladatelja mlađe i srednje generacije, skladbu "Slavonica" napisao je zimus ciljano baš za HPD Lipa i njihovu "zlatoruku" dirigenticu, prof. Valeriju Fischbach.

"Gospodin Bobić, kojega znam i kao direktora Varaždinskih baroknih večeri i prodekana Umjetničke akademije u Osijeku, i ja upoznali smo se prošle godine na seminaru za mlađe skladatelje u Osijeku. Mi smo već pjevali njegove skladbe i tim izvedbama osvajali nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima, recimo 'Zeleni Jure' i 'Dodolina pjesma', a pjevači ih jako vole zbog ritmičnosti i zanimljivosti. Zato sam mu predložila da napiše pjesmu isključivo za naš zbor", priča prof. Fischbach.

Bobić napominje kako je prvotno imao na umu više klasičnu, ali još moderniju skladbu, no Lipina dirigentica inzistirala je na korištenju tradicionalnih slavonskih elemenata u suvremenijoj obradi jer je željela da i takvu pjesmu imaju na repertoaru .

"Valerija me opskrbila s nekoliko knjiga slavonskih pjesama, iz koje sam crpio osnovne motive, ali sam dodao puno toga. Tu je i viseće zvono, prvi put je u novijim hrvatskim skladbama korišten tzv. bazni ton, zatim imamo pljeskanje, vikanje, udaranje nogama... Skladba je dosta teška, a ja sam oduševljen kako su je dirigentica i pjevači prihvatili i izveli. Doživjeli su prave ovacije, a i ja s njima, 1. srpnja na koncertu 'Lipine partiture za Europski grad kulture' u Muzeju Slavonije, atriju zgrade Glavne straže, kad su, kao veliki finale, imali njezinu svjetsku praizvedbu. Bio je to prekrasan osjećaj", priča Bobić. Sretan je i što je "Slavonica" desetak dana kasnije odlično prihvaćena i na tzv. Olimpijadi zborova u Rigi, na kojoj su "lipaši", zahvaljujući djelomice i njoj, uzeli dvije srebrne medalje.

"Odlična je 'Slavonica', a nama je bila novi velik izazov. Naime, rijetkost je da neki skladatelji pišu pjesme isključivo za neki zbor, a Lipa je u novijoj povijesti to doživljavala, primjerice, od strane Adalberta Markovića te, što se tiče stihova, od Luje Medvidovića. Gospodin Bobić napravio je odličnu skladbu, zboru je ona 'sjela' i vjerujem da će dugo biti na našem repertoaru", zaključuje Valerija.

Darko KOVAČEVIĆ

Skladba "Slavonica" napisana je zimus ciljano za HPD Lipa Osijek

Ujesen snimanje videospota

Kako bi "Slavonica" bila i trajno zabilježena, ujesen, nakon zasluženog ljetnog odmora, "lipaši" će prionuti na audio i videosnimanje. "Snimit ćemo audiozapis još nekoliko izabranih skladbi kao pripremu za novi CD, a među njima, naravno, bit će i 'Slavonica'. Za nju pripremamo i snimanje zanimljivog videospota, a Grad Osijek već je ponudio financijsku potporu", priča dirigentica. Bobić pak ima već nove velike planove. "U glavi imam još jednu skladbu koju ću opet namijeniti Lipi. Ona će biti više duhovna, a ostalo neka bude iznenađenje", kaže Bobić. Valja podsjetiti kako je on napisao i aranžman za zborski dio koji je HPD Lipa lani izveo u "otkvačenoj" skladbi "Nu Popo" Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta za soundtrack hit-filma "Kauboji".

VIKANJE,

PLJESKANJE I LUPANJE NOGAMA DIO SU IZVEDBE

Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike