Regija
GRADONAČELNIK ZORAN VINKOVIĆ ODGOVARA HNS-U I SDP-U:

Pripojio bih se New Yorku,
gdje država plaća komunalnu
naknadu na svoje zgrade
Objavljeno 23. srpnja, 2014.

ĐAKOVO – Nakon što su đakovački HNS i SDP prozvali gradskog komunalca Univerzal za neopravdano povećanje cijene odvoza smeća, a pod, kako su rekli, krinkom razvrstavanja otpada, na konferenciji za novinare demanti je uputio gradonačelnik Đakova Zoran Vinković.

“Ovo je odgovorni odgovor SDP-u i HNS-u, koji su na neprimjeren način napali odluku vezanu uz Zakon za gospodarenje otpadom prema uredbi Europske unije, naredbu Ministarstva zaštite okoliša. To nije ni obijest gradonačelnika ni trgovačkog društva, nego ekonomski razlozi koji nemaju veze ni s jednom političkom strankom, a ni političkom demagogijom, koje SDP i HNS propagiraju. Očekivao da sam da će oni biti mnogo glasniji u Saboru, kada se podizao PDV na 25 posto umjesto da se smanjio. Cijena prikupljanja otpada za domaćinstva je 79,19 kuna. Ukupan broj domaćinstava koji imaju kante od 120 litara je 6635. Pribroje li se tomu zgrade kolektivnog stanovanja, to je 9500 kućanstava. Ako i SDP i HNS dignu ruku za smanjenje ili čak ukidanje PDV-a, tada bismo imali cijenu od 58,55 kuna”, kazao je Vinković, podsjetivši na sve socijalne kategorije koje plaćaju znatno nižu cijenu odvoza otpada. Napomenuo je i kako je Grad Đakovo prvi sanirao deponij, napravio kasetu prema standardima EU, i u to do sada uložio više od 13 milijuna kuna, od čega je gradskih gotovo pet milijuna. Nabavljen je, kazao je, i novi kompaktor vrijedan 2,5 milijuna kuna te novi kamion za prikupljanje otpada vrijedan 1,4 milijuna kuna, a gdje je Grad sudjelovao sa 60 posto. Stara cijena smeća, rekao je Vinković, gurnula bi Univerzal u stečaj. “To nije udar koji će osiromašiti jednu prosječnu hrvatsku obitelj, veći je udar povećanje PDV-a, a još veći je udar povećanje cijene kubika vode za 1,5 kuna”, napomenuo je Vinković.

Za otpadnu miješanu plastiku, kaže, onima koji je prihvaćaju, još se mora platiti dvije kune po kilogramu. Za stari papir, pak, Univerzal je u 2013. godini prihodovao 50.000 kuna, što nije bilo dovoljno ni za potrošeno gorivo.

Gradonačelnik je demantirao i navode o drastičnom povećanju cijene ulaznice za bazen. “Ona je sedam kuna, a svi sportaši i nadalje u vrijeme treninga imaju bazen na raspolaganju besplatno”, poručio je Vinković. Na upit što kaže o prijedlogu pripajanja Općini Semeljci, Vinković je odgovorio kako bi se radije pripojio New Yorku, gdje država na zgradu u svom vlasništvu plaća komunalnu naknadu gradu u kome se nalazi, za razliku od našeg “izuzetnog zakona” koji je to uskratio. M. Muškić

Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike