Regija
VLADA DONIJELA ODLUKU O PRIVATIZACIJI

Mihaljević: Očekujemo strateškog partnera koji će razvijati luku Vukovar
Objavljeno 24. srpnja, 2014.

VUKOVAR - Hrvatska je Vlada na jučerašnjoj sjednici odlučila pokrenuti postupak javnog prikupljanja ponuda za prodaju (privatizaciju) tvrtke Luka Vukovar d.o.o. U prodaju će ići stopostotni poslovni udjel ukupne nominalne vrijednosti 38,07 milijuna kuna u vlasništvu Republike Hrvatske. Rok za podnošenje pisma namjere za iskazivanje interesa za kupnju bit će 30 dana od objave poziva za iskazivanje interesa.

Luka Vukovar d.o.o. ovlašteni je koncesionar na lučkom području Vukovar i jedini koji se na njemu bavi prekrcajem generalnih i rasutih tereta. Glavni korisnici uslugama luke su poduzetnici iz Hrvatske i sjevernog dijela BiH, a kako gospodarska aktivnost stagnira, luka se suočava sa smanjenjem poslovne aktivnosti. Tako je, kako se navodi u obrazloženju odluke o prodaji, Luka Vukovar lani ostvarila 13,5 milijuna kuna prihoda i dobit od 264,8 tisuća kuna, 2012. godine prihod je bio 16 milijuna kuna, a 2011. godine 14,7 milijuna kuna. U svrhu povećanja zaposlenosti i iskorištenosti kapaciteta Luke Vukovar potreban je strateški partner koji bi osigurao dodatne terete u luci te je stoga odluku o njezinoj prodaji Vlada i donijela.

- Privatizacija Luke Vukovar je očekivana i ona je za taj proces već pripremljena - komentar je na jučerašnju odluku Vlade RH Tomislava Mihaljevića, direktora Luke Vukovar.

Na naše pitanje tko bi bi bio poželjan partner u privatizaciji luke, Mihaljević pak ističe da će se to tek vidjeti iz prispjelih pisama namjere zainteresiranih ulagača/kupaca, no pritom svakako prednost treba dobiti onaj tko bude iskazao namjeru daljnjeg razvitka luke, prihvatio da napravi logistički centar i dalje širi posao Luke Vukovar. Mihaljević pritom ne taji da već imaju određene zainteresirane partnere koji s Lukom Vukovar rade dulji niz godina i zaključuje:

- Mi smo ozbiljna državna tvrtka i normalno je da idemo u privatizaciju kojom će se postići njezina nova kvaliteta, u njoj pretovarati i nove robe i pritom nastaviti njezin razvoj kako bi ona i dalje zadržala status najveće hrvatske luke na unutarnjim vodama.

A kada je, pak, riječ o zaštiti statusa njezinih zaposlenika, Mihaljević ističe da će se to učiniti u skladu s pregovorima sindikata i Vlade. N. Vukadinović

U prodaju će ići stopostotni udjel ukupne nominalne vrijednosti

38,07

milijuna kuna u vlasništvu Republike Hrvatske

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike