Regija
GENIJALAC IZ SLAVONSKOG BRODA

Nakon zlata iz JAR-a i srebra iz Tajvana,
želi odmor s prijateljima u svome gradu
Objavljeno 24. srpnja, 2014.
Mislav je upisao PMF, planira usavršavanje u računarstvu i plovidbu znanstvenim vodama

SLAVONSKI BROD - Pobjednika 55. međunarodne matematičke olimpijade u južnoafričkom Cape Townu te srebrnog na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi održanoj prije nekoliko dana na Tajvanu, Brođanina Mislava Balunovića, novopečenog studenta zagrebačkog PMF-a, jučer su ugostili gradonačelnik Mirko Duspara i župan Danijel Marušić, čestitajući genijalnom, ali skromnom sugrađaninu na izvanrednim uspjesima.

- U Cape Townu je bilo oko 560 natjecatelja iz sto zemalja, nas iz Hrvatske je bilo šest, rješavali smo šest zadataka u dva dana, svaki dan po četiri i pol sata, i... osvojio sam zlatnu medalju. Odatle sam otišao na Tajvan, na informatičko natjecanje. Tu je bilo više od 300 natjecatelja iz 80 zemalja. Zadatke smo rješavali po pet sati svaki dan. Prvo je na papiru trebalo osmisliti ideju - algoritam i onda to sve natipkati na računalo, zatim slati na njihove servere da oni to evaluiraju, i tako smo rangirani ovisno o broju bodova - šturo je, pomalo umoran, ali dobro raspoložen, ispričao Mislav, doživljavajući svu medijsku i ostalu pozornost kao svojevrsnu “tlaku”, iako je zahvalan na pruženoj pažnji i darovima prvih ljudi Grada i Županije.

Za Glas Slavonije prenio je dio zanimljivih dojmova iz dalekih zemalja.

- U Cape Townu je sada zima, oko 10 stupnjeva, no kod njih u kućama ne postoji grijanje, pa se zna dogoditi da je danju hladnije unutra nego vani jer vani ipak grije sunce - prepričava Mislav pomalo šokantno iskustvo. U Južnoj Africi mu se svidjela europska hrana, a na Tajvanu je ipak bilo malo drukčije.

- Naš je voditelj, na primjer, probao gusjenicu. Ja nisam baš bio toliko znatiželjan, ali sam kušao desetak njihovih specijaliteta, uglavnom rakove, svinjetinu, piletinu, iako vrlo ljute varijante. Izdržao sam. Karakteristično je da ne poslužuju kruh, ni jedni ni drugi - kaže Mislav.

Uvijek je lijepo, kaže, upoznati nove ljude, kao i domaćine.

- Mentalitet je potpuno drukčiji. U Cape Townu smo protiv domaćina igrali nogomet. Naš je cilj zabiti gol i pobijediti, a njima je cilj da se zabave, žele što ljepše predriblati protivnika, a gol nije bitan... - priča Mislav. Žao mu je što s cijelom natjecateljskom ekipom nije posjetio Rt dobre nade, ali morao je na drugo natjecanje.

Nakon službenog dijela na Tajvanu je, kaže, obišao svojevrsni sajam na kojem se nudi sve, od specijaliteta nacionalne kuhinje do raznih uličnih predstava.

Nakon povratka kući potreban mu je, kaže, odmor, a želi ga provesti s prijateljima iz škole:

- Tek sam drugi dan ovoga ljeta u Brodu, tako da se još nismo ni vidjeli, a na jesen ćemo se razići na razne strane. Nećemo na more, naći ćemo zabavu i u našem gradu, kupati se na bazenima, navečer izlaziti u kafiće...

Mislav inače preferira rock-glazbu i najviše sluša “Prljavce”. A poželio se, kaže, i mamine kuhinje, domaćih okusa..., sve do polaska na fakultet, kojemu se također veseli. Nakon tri godine na PMF-u planira upisati računarstvo i vjerojatno završiti u znanstvenim vodama.

Marija RADOŠEVIĆ
Za sve je “kriv” Davor?

Premda sretni i ponosni, roditelji, majka Blažena i otac Zvonimir, prihvaćaju uspjeh svoga sina kao nešto uobičajeno. “Navikli smo, i ne znamo koliko već ima medalja, a mi smo samo logistika”, skromno kaže otac, premda svjestan da je osvojena zlatna medalja kruna sinova rada od petog razreda osnovne škole. Čije je gene Mislav naslijedio, otac baš nije siguran, no možda je, kaže, u svemu presudan Davor - rodno mjesto oba roditelja, koji je iznjedrio niz poznatih osoba kao što su Matija Antun Reljković, biskup Antun Škvorčević, kipar Ivo Kerdić, svećenik Tomislav Ivančić ili nogometna megazvijezda Ivica Olić...

Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike