Dome slatki dome
VANJSKA RASVJETA

Kreirajte optimalnu ambijentalnu rasvjetu vrta
Objavljeno 24. srpnja, 2014.

Vrt je vanjski prostor dnevnog boravka, mjesto za okupljanje i uživanje obitelji i prijatelja. Kao nastavak zatvorenog prostora kuće ili stana zahtijeva zadovoljavanje i funkcionalnih i estetskih zahtjeva korisnika. Vanjska rasvjeta je vrlo važan element formiranja ugođaja u vrtu. Pri kreiranju optimalne ambijentalne rasvjete treba uzeti u obzir neke činjenice.

1. Razmislite o efektu koji želite postići: Pažljivo dizajnirana rasvjeta usmjerena je isticanju najljepših elemenata vrta. Važno je razmisliti kada i gdje trebate svjetlo. Je li cilj samo uživati u pogledu iz dnevne sobe ili ćete organizirati druženja za više osoba i intenzivno koristiti vrt? Je li vaš vrt pravilnog tlocrtnog rasporeda ili je organskog oblika pa se traži romantičan ugođaj?

2. Odaberite pravi intenzitet svjetlosti: U prijašnjim vremenima rasvjeta vrtova bila je korištena na pricipu sve ili ništa, vrt je bio ili potpuno osvijetljen ili u potpunom mraku. Kod djelomične rasvjete jako je važno ne osvijetliti stabla i grmlje s previše svjetlosti jer time ostatak vrta ostaje u potpunom mraku, što stvara neugodan efekt. Za postizanje svjetlosne ravnoteže i stvaranje ugodne atmosfere u vrtu optimalno rješenje je LED rasvjeta. Ona pruža velike mogućnosti postave, boje, intenziteta i dinamike svjetla.

3. Pomiješajte toplo i hladno svjetlo: U osnovi postoje dvije boje svjetlosti: hladnobijela (4200-6500 ° K) i toplobijela (<3300 ° K). Halogene žarulje i konvencionalne žarulje sa žarnom niti proizvode toplu bijelu svjetlost, ali troše puno energije. Štedne žarulje i LED su ekonomičnije, a nude se u obje boje. Hladno bijelo svjetlo je idealno za osvjetljavanje živih biljaka i stabala, a toplo bijelo svjetlo se preporučuje na terasi.

4. Kombinirajte stil i osjećaj za prostor: Dobra rasvjeta stvara odličnu interakciju između unutarnjeg i vanjskog prostora. U suvremenom stanovanju vrt se smatra otvorenim prostorom koji je nastavak dnevnog boravka. Pravilno osvjetljenje može dodatno povećati osjećaj širine i dubine ukupnog prostora.

5. Ne zaboravite sigurnost: Dobra vanjska rasvjeta također uzima u obzir sigurnost. Pravilna rasvjeta staza smanjit će mogućnost ozljeda u večernjim satima.(Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh., www.interijerNET.hr)

Najčitanije iz rubrike