Dome slatki dome
ADAPTACIJA ELEKTRIČNIH INSTALACIJA

Kako učiniti svoj stambeni prostor praktičnijim kad je riječ o struji
Objavljeno 24. srpnja, 2014.

Adaptacija stana ili kuće pravo je vrijeme da razmislite i o nekim detaljima koji će, dakako, poskupiti investiciju, pridonijeti ljepšem interijeru, ali i povećati praktičnost. Riječ je o zamjeni električnih instalacija koje, ako su postavljane prije četrdesetak godina, više baš i ne odgovaraju današnjim potrebama. Primijetili ste to i sami prema broju razvučenih produžnih i drugih kabela po svim prostorijama u kojima se nalaze tek dvije-tri utičnice koje nisu dovoljne da u njih na struju spojite sve nove dodatne uređaje koje danas posjeduje gotovo svako domaćinstvo.

No, krenimo prvo od “ljepših” zidova. Naime, brojne razvodne kutije, u kojima se spajaju električne instalacije, s poklopcima na zidovima naružuju vizualni dojam renoviranog stana. Znalci kažu kako postoji pravilo da je mjerilo kvalitete majstora broj razvodnih kutija – što ih je manje ugrađeno, majstor je kvalitetniji jer tako poklanja više pozornosti na estetiku svog uratka. Elektroinstalacija se može postaviti i bez razvodnih kutija samo što je u tom slučaju utrošak kabela nešto veći. Prednost, pak, takve izvedbe je veći broj strujnih krugova, veći broj osigurača i u konačnici kvalitetnija i sigurnija instalacija. Osim što ćete se većim brojem priključaka riješiti produžnih kabela, razmislite i o postavljanju instalacija za antenske priključke, sustav nadzora, audiovideo sustav, napredne sustave koji služe za telekomunikacijski i informatički sustav, sustav za komunikaciju i međukomunikaciju kako vam se ne bi naknadno dogodilo da se ponovno suočite s broje žica koji vam se povlače po podu s jednog na drugi kraj prostorije ili stana.

Poslušajte i što vam supruga govori o tome kako biste joj olakšali praktičnost u kuhinji. Osim kuhače, za pripravu ukusnih delicija kojima vam ugađa sve ove godine potrebni su brojni električni uređaji. Prilikom adaptacije kuhinje nastojte utičnicama koje su teško dostupne jer se nalaze pri podu i uglavnom su “zauzete” produžnim kabelima pridodati i one koje ćete postaviti na zid iznad radne površine ispod visećih kuhinjskih elemenata. Savjet, ne treba pretjerivati u njihovu broju, ali niti štedjeti – kad već radite ozbiljnu adaptaciju te u svakom domaćinstvu važne prostorije. Naravno, ne zaboravite i instalaciju za dodatnu rasvjetu kuhinjskog pulta i ostatka kuhinje i blagovaonice.D.Pejić

Možda ste propustili...

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

Najčitanije iz rubrike