Dome slatki dome
SIGURNOST JE NAJVAŽNIJA

Električne instalacije - Savjeti za rukovanje u slučaju poplave
Objavljeno 24. srpnja, 2014.
Ne pokušavajte ništa improvizirati na svoju ruku

Povratnici u poplavljena naselja u Vukovarsko-srijemskoj županiji - Županju, Drenovce, Gunju, Vrbanju, Štitare, Bošnjake zasigurno će imati problema s ponovnom uspostavom elektroenergetske opskrbe u kućanstvima. Jer u bilo kojoj situaciji poplava, električna sigurnost je od izuzetne važnosti.

Ljudima koje je zadesila nevolja ovih nekoliko savjeta ništa ne znači, ali valja ih imati na pameti za slične situacije u budućnosti, primjerice kada vam pukne vodovodna cijev, kišnica ispuni podrum...

Naime, mnogo toga je u prevenciji i pripremi za električnu sigurnost tijekom djelomične poplave objekta. Stoga donosimo nekoliko najvažnijih savjeta kojih se trebate držati.

- Planirajte i pobrinite se da vaši električni prekidači ili osigurači budu jasno označeni za svako područje vašeg doma. U slučajevima koje smo spomenuli isključite struju na glavnoj kutiji osigurača ili kutiji, ali samo ako ne stojite u vodi ili na vlažnoj podlozi.

- Nakon isključenja glavne sklopke, valja okrenuti svaki strujni prekidač na “isključeno” ili, u slučaju da imate stare osigurače, treba izvaditi svaki uložak.

- Isključivanje malih aparata nikada se ne treba pokušavati ako pritom morate stajati u vodi ili na mokrom podu.

- Radi električne sigurnosti tijekom izvanrednog stanja poplava nemojte ići u podrumu ili bilo koju prostoriju ako voda pokriva kabele koji su priključeni ili ako voda pokriva električne utičnice.

- Izbjegavajte ulazak u bilo koju prostoriju ako čujete zujanje, lomljenje, pucketanje ili vidite iskre. Ne možete li pristupiti svojoj glavnoj razvodnoj kutiji, ili ako je pokrivena vodom, odmah pozovite električara ili hitnu službu, primjerice vatrogasce…

- Ne puštajte vodu u zahodu i uopće ne koristite vodu, time ćete smanjiti opterećenje kanalizacijskog sustava i eventualno još veće podizanje razine vode.

- Držite se i vi i djeca podalje od električnih instalacija, posebice ako je voda uokolo njih.

- Ako vam je dom bio poplavljen, kada se voda povlači, sve kutije, prekidači, utičnice, itd. moraju se osušiti, očistiti i testirati od stručnjaka. Tek tada se struja može uključivati, strujni krug po strujni krug.

- Električna sigurnost nakon poplava, za pretpostaviti je, teče uz nadzor kvalificiranih službi koje su isključile napajanje pa će ju one i uključiti ponovno tek kada se stvore uvjeti za to. Ne pokušavajte ništa improvizirati na svoju ruku, pričekajte stručnjaka da vam provjeri i potvrdi da je instalacija sigurna.

- Ako vam je električna peć bila poplavljena, dajte je obavezno kvalificiranoj osobi da ju pregleda. Prije ponovne uporabe sustav je možda potrebno očistiti, osušiti i obnoviti.

- Kada se voda povlači, treba sve aparate ostaviti isključene nekoliko dana da se osuše. Nakon toga ih očistite, i ponovno dajte stručnjaku da ih pregleda prije ponovne upotrebe. Isušiti treba i svjetiljke, rastaviti ih i očistiti, zamijeniti kabele i priključke. Svi mokri motori trebaju biti suhi, čisti i pregledani od stručnjaka prije nego što se njima koristite.

- Izuzetno je važno radi vlastite zaštite važno imati pri ruci imati gumenu obuću koja izolira, dobra priručna stvar je i suhi drveni štap za okretanje prekidača ili osigurača, te gumene rukavice kada se mora nešto raditi na struji u poplavljenim prostorijama.

Darko PEJIĆ

SVE APARATE

TREBA OSTAVITI ISKLJUČENE NEKOLIKO DANA DA SE OSUŠE

Možda ste propustili...

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

Najčitanije iz rubrike