Osijek
EKSPEDICIJA SLAVONSKIH PLANINARA

Na vrhu Triglava i 68-godišnja Anica Farkaš
Objavljeno 23. srpnja, 2014.
Najstarija članica ekspedicije Anica Farkaš sa 68 godina stigla je do vrha Triglava

Hrvatsko planinarsko društvo Zanatlija Osijek organiziralo je izlet i uspon na Triglav, najviši vrh Julijskih Alpa i Slovenije, nadmorske visine 2864 metara.

Članovima Zanatlije, koji su činili glavninu ove ekspedicije, pridružili su se planinari iz četiri slavonska planinarska društava: HPD Bršljan-Jankovac Osijek, PD Vidim Kutjevo, HPD Papuk Virovitica i HPD Dilj Gora Slavonski Brod, ukupno 24 planinara.

Ujedno, bio je to prvi put da dva osječka planinarska društva, Zanatlija i Bršljan-Jankovac, zajedno osvajaju neki planinski vrh. U tome ih nisu spriječile ni loše prognoze vremena, koje su predviđale kišu i snijeg. Usput, ove je godine na Triglavu palo snijega u nikad zabilježenim količinama, apsolutni rekord bio je u veljači, 530 cm.

- Nismo bili spremni upuštati se u rizike, već smo imali rezervni plan, doći samo do planinarskog doma Planike na 2.401 metar nadmorske visine, planiranoj polaznoj točki uspona na vrh Triglava. Odlučili smo držati se starog planinarskog pravila koje nas upozorava da u planinu nikada ne treba srljati, jer one su uvijek tu i čekat će nas - kaže Vladimir Pavičić iz HPD-a Zanatlija, koji je osmislio ekspediciju.

Već pri odlasku iz Osijeka planinari su bili doslovno okupani kišom. Ipak, nastavak puta do polazne točke i prenoćišta u Sloveniji, planinarskog doma Kovinarske koče v Krmi, nedaleko od Mojstrane, protekao je po uglavnom suhom vremenu.

Sljedeći dan bio je predviđen za uspon do Planike i svladavanje 1500 metara nadmorske visine u usponu. “Bilo je naporno, ali predivno uspinjati se prema Triglavu, koji je s razlogom nacionalni park, ponos i simbol Slovenije, a nalazi se na slovenskom grbu i zastavi”, priča Pavičić.

Večer u planinarskom domu Planika proveli su raspitujući se o usponu i vremenu kod onih koji su bili taj dan na vrhu. Odlučuju sutradan pokušati popeti se na vrh, osokoljeni pričama da snijega ima samo u tragovima. Ujutro je krenulo u osvajanje njih 21, a do vrha ih je stiglo 19.

- Uspon na vrh bio je strm i težak, okovan željeznim klinovima i sajlama, bili smo krajnje oprezni i kretali se polako. Na vrhu pogled koji nema cijenu, fotografiramo se za uspomenu pa natrag istim putem strmo dolje. Bilo je mnogo teže i opasnije od samog uspona - objašnjava Pavičić.

Nakon dolaska u Planiku svi su bili sretni i zadovoljni, većini je to bio prvi uspon na vrh Triglava, a najveselija je bila Anica Farkaš, ponosna što je sa 68 godina stigla do vrha Triglava i tako se upisala u planinarske legende planinarskog društva Zanatlija.

Vesna LATINOVIĆ
Najčitanije iz rubrike