Osijek
POMIRILI SE S FISKALIZACIJOM

Obveznici fiskalizacije uredno izdaju račune, ali kupci ih ne uzimaju
Objavljeno 22. srpnja, 2014.
Neki još polažu nade u novog ministra financija

Rijetko tko se ne sjeća pobune prodavača u svim hrvatskim pa tako i osječkoj tržnici prije točno godinu dana.

Odlukom bivšeg ministra financija Slavka Linića fiskalne blagajne uvedene su i na klupe na tržnici, što su obveznici fiskalizacije dočekali s ogorčenjem i s prosvjedima.

Godinu dana poslije, a posebice nakon smjene ministra, obveznici su se ponadali da će novi ministar Boris Lalovac ukinuti obvezu fiskalizacije na tržnicama. Kako se to nije dogodilo, odlučili su da će prvotni najam fiskalne blagajne istekom jednogodišnjeg ugovora promijeniti i nabaviti vlastite.

- Masovno smo ih unajmljivali za 250 kuna mjesečno i sad kad mi istekne ugovor, planiram kupiti svoju jer ću je isplatiti za nekoliko mjeseci. Inače, račun izdajem redovno, no većina kupaca nema naviku uzeti ga, a gotovo nitko ga i ne traži. I dalje mi se čini da smo mi u Hrvatskoj pokusni kunići na kojima će se učiti druge države, no sve manje nam smeta fiskalizacija - iskreno kaže obrtnica Jelica Jurković.

I Đurđa Usanović potvrđuje da gotovo nijedan kupac ne uzima račun, a ona je, kaže, kupila svoju fiskalnu blagajnu vidjevši još u srpnju 2013. da od prosvjeda neće biti ništa.

- Tresla se brda, rekla bih ja. Iako, još uvijek mislimo da će novi ministar možda ukinuti fiskalizaciju na tržnicama jer je i nadalje smatramo nepotrebnom - zaključuje Usanović. Slično razmišljaju i ostali prodavači-obrtnici i zakupci na glavnoj osječkoj tržnici. Neki od njih ipak su kupili ne jednu, nego nekoliko fiskalnih blagajni kako bi u svakom slučaju bilo moguće izdati račun. Iako se prije godinu dana činilo da se reda neće držati prodavači, čini se da su kupci ti kojima je najvažnije kupiti kvalitetno i svježe. S računom ili bez njega.

Marija MIHELIĆ
Direktor zadovoljan

Prošle godine 54 obrtnika dobila su od Grada po 2000 kuna kao pomoć za nabavku blagajni. Anto Šimić, direktor Tržnica, ističe zadovoljstvo nakon godinu dana, naglasivši da nije došlo do osipanja broja prodavača, a također su se znatno i povećali i prihodi.

- Zabilježeno je povećanje naknada za dnevno korištenje klupa, ulaz automobila na autotržnicu, a ono što nas raduje je 25 novosklopljenih ugovora. Iako su to OPG-ovi koji ne moraju izdavati račune, nama je drago zbog toga. Općenito smatram da je fiskalizacija uvela reda - kaže Šimić.

Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike