Osijek
NEMORALNE PONUDE

U borbi za klijente, odvjetnici plaćaju pogrebe i popravke vozila unesrećenima
Objavljeno 23. srpnja, 2014.
Pribavljanje stranaka na ovaj način protivno je zakonu, upozorava HOK

Nakon što je doživjela prometnu nezgodu u kojoj je slomila lakat, prije nego što je uopće stigla do Traumatologije KBC-a Osijek, Osječanku L.P. (podatci poznati redakciji) već su nazvala tri odvjetnička ureda koja su joj ponudila zastupanje, pa čak i materijalnu pomoć ako svoj slučaj prepusti njihovu uredu.

No, ova priča o najnovijem trendu, kada, slično scenama iz američkih filmova, odvjetnici sa svojim posjetnicama opsjedaju sudionike prometnih nezgoda, samo je jedna u nizu koja je posljednjih mjeseci sveprisutna i u Osijeku, a o svemu se već oglasila i Hrvatska odvjetnička komora.

- To je stara priča. Naša se komora također bori s tim, a to su nedopuštene radnje odvjetnika, no to određena ekipa radi i podiže novac. U Osijeku to radi nekoliko ureda, zivkaju stranke, a podatke o potencijalnim klijenatima im dojavi netko iz policije. Budući da je komora odlučila već više puta tome stati na kraj, veliki su uredi osnovali agencije za naplatu šteta i onda agencija zove stranke i usmjerava ih odvjetnicima. Navodno postoji jedan odvjetnik za kojeg se čak zna da je kupio mobitele djelatnicima policije kako bi mu ovi dojavljivali zanimljive slučajeve. Inače, ovi uredi uzimaju po deset posto od štete, a idu tako daleko da unaprijed za velike štete znaju platiti pogreb poginuloga ili popravak oštećenog automobila. Kod štete sa smrtnom posljedicom tih deset posto iznosi bar 10.000 eura i ako ste u prvom krugu i imate prvi informaciju, onda nije teško dostići milijun i više kuna - priznaje jedna osječka odvjetnica.

U Hrvatskoj odvjetničkoj komori kažu kako su na svojim web stranicama još prije otprilike godinu dana upozorili odvjetnike na to da je pribavljanje stranaka na navedeni način protivno odredbi čl. 7. Zakona o zaštiti osobnih podataka, te da se obradom osobnih podataka na taj način potiču pojedini službenici na počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti.

- Komora je također istaknula kako je ovakvo postupanje protivno čl. 18. Kodeksa odvjetničke etike, kojim je propisano da se protivi časti i ugledu odvjetništva svaka nelojalnost u poslovanju, a osobito pribavljanje stranaka preko ponuda, posrednika ili reklame. Dodatno, komora je dopisima upućenima ravnatelju Policije RH i ministru zdravlja upozorila na osnovanu sumnju o nedopuštenom postupanju pojedinih policijskih službenika, odnosno zaposlenika Hitne pomoći ili drugih medicinskih ustanova na odavanje podataka o sudionicima prometnih nesreća. Ministarstvo zdravlja nas je obavijestilo kako su o tome izvijestili svoje djelatnike, dok od policije, nažalost, nismo nikad dobili odgovor. Također, možemo naglasiti da disciplinskim tijelima komore nije prijavljen ni jedan odvjetnik koji bi pribavljao stranke na način koji opisujete. Nije nam poznato ni da bi bilo koji odvjetnički ured osnovao agenciju za naplatu šteta. Smatramo da bi HANFA, na temelju odredbi Zakona o osiguranju, jer se radi o posredovanju u osiguranju, trebala kontrolirati rad takvih agencija - stoji u odgovoru Hrvatske odvjetničke komore Glasu Slavonije.

Nefreteta Z. EBERHARD
PLATIO MU POPRAVAK RAZBIJENOG AUTOMOBILA PA UZEO MILIJUNE?!

Inače, kuloarske osječke priče kažu kako je u jednom slučaju odvjetnik žrtvi prometne nezgode iskeširao 20.000 kuna i zatražio da se ova odrekne bilo kakve odštete bude li daljnjeg procesa. Zbunjeni Osječanin, sretan što mu za popravak razbijenog vozila netko nudi unaprijed novac, pristao je na takvu pogodbu, a odvjetnik je navodno poslije iz ovog slučaja izvukao milijunsku odštetu.

KAZNENO DJELO

PRIBAVLJANJE STRANAKA NA NAVEDENI NAČIN PROTIVNO JE ODREDBI ČL. 7. ZAKONA O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana