Osijek
U ANTUNOVCU I IVANOVCU FOTONAPONSKE ELEKTRANE

Iznajmili općinske krovove za elektrane pa zarađuju i smanjuju troškove grijanja
Objavljeno 23. srpnja, 2014.

Općina Antunovac, u cilju štednje, iznajmila je krovove općinskih objekata za postavljanje fotonaponskih elektrana, čime će se u općinski proračun sliti godišnje tridesetak tisuća kuna.

- Dodatni je benefit ovog projekta Općini Antunovac i energetska učinkovitost smanjenjem troškova grijanja objekata zbog uvođenja kombiniranog sustava proizvodnje električne energije putem fotonaponskih elektrana i korištenja te energije za toplinski sustav u objektima općinske uprave i Hrvatskog doma Antunovac te Mjesnog odbora Ivanovac (Dječjeg vrtića Mali princ Ivanovac). Upravo su na krov Hrvatskog doma u Antunovcu postavljeni nosači fotonaponskih ploča koje će sada biti postavljene na njih. Osim tih objekata fotonaponske elektrane istodobno se postavljaju i na krov Hrvatskog doma Ivanovac, DVD-a Antunovac i DVD-a Ivanovac te na objektu NK Vitez. To je investicija koja je vrijedna 231.000 eura, a jedina je obveza Općine davanje krovišta u najam tvrtki S.E.G. Inžinjering d.o.o. koja je na provedenom postupku javne nabave najpovoljniji ponuditelj, s cijenom u visini od šest posto godišnje naknade Općini za instalaciju 140 kW snage - pojašnjava načelnik Ivan Anušić.

Dodaje kako je izgradnja elektrana u cijelosti trošak tvrtke S.E.G. Inžinjering, predviđena je proizvodnost 182.000 kWh, a ugovor je na 14 godina prema kojem će na krovovima biti instalirani fotonaponski paneli njemačke kvalitete s jamstvom korištenja od minimalno 25 godina. D. Pejić

Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike