Osijek
LJETO U DOMU TEHNIKE

Mladi polaznici tečaja u akciji spašavanja starih kompjutora
Objavljeno 23. srpnja, 2014.

Već tradicionalno, 12. Ljeto u Domu tehnike nastavljeno je četvrtom radionicom pod nazivom Rastavi - sastavi računalo, koju je organizirao Informatički klub Osijek.

Posebnost je ove radionice da je prvi put održana u sklopu Ljeta u Domu tehnike, a pobudila je veliko zanimanje mladih Osječana. Potvrdila nam je to prof. Terezija Glavašić, tajnica Zajednice tehničke kulture grada Osijeka i voditeljica 12. Ljeta u Domu tehnike.

- Petnaest polaznika radionice Rastavi - sastavi računalo, uz stručno vodstvo voditelja Mihaela i Daniela Vidakovića, imalo je prilike zaviriti u kućišta računala, pogledati od čega je izrađena čarobna kutija koju nazivamo računalo, svakodnevno je koristimo i uzimamo je zdravo za gotovo - kaže prof. Glavašić.

Učenici su tako rastavili računala na najsitnije dijelove, naučili svrhu pojedinih sklopova, detektirali kvarove, otklonili neispravne dijelove, počistili sklopove od najvećeg neprijatelja - prašine, nadogradili računala te ih ponovno sastavili i priključili u struju.

Osim toga, dodaje naša sugovornica, polaznici radionice suočili su se i s programskim dijelom računala. Velika važnost pridodana je promociji softvera otvorenog koda, a u skladu s tim, na sva računala polaznici su uspješno instalirali Linux. Također, mladi su se Osječani upoznali sa specifičnostima Linux operacijskog sustava i popratnih programa, koji su potrebni za svakodnevno korištenje računalom.

- Da je ova radionica bila pun pogodak svjedoči podatak da je popunjena u rekordnom roku nakon objavljivanja termina radionice, a tražilo se i mjesto više. No, zbog specifičnih uvjeta rada i prostornih ograničenja nismo bili u mogućnosti primiti više od 15 učenika - zaključuje prof. Glavašić. V. Latinović

RADIONICA O DIGITALNOJ FOTOGRAFIJI

Do sada je, u prve četiri radionice 12. Ljeta u Domu tehnike, sudjelovalo 52 učenika. Ovaj tjedan, od 21. do 25. srpnja, održava se radionica pod nazivom Osnove digitalne fotografije. I ona je, kao i prethodna, popunjena i više se ne može u nju upisati. Sljedeći tjedan, od 28. srpnja do 1. kolovoza, organizira se Mala škola izrade drvenih predmeta. Polaznici će, pod vodstvom Katarine Tomić, naučiti raditi na Unimat 1 Basic strojevima, rezat će, bušiti, brusiti i lijepiti šperploču te izrađivati uporabne predmete.

Pomaknuli se šareni štapići

U sklopu radionice Stop – trik animacije, organizirane u suradnji Video kluba Mursa i Zajednica tehničke kulture grada Osijeka, polaznici su imali prilike zaviriti u čaroban svijet animacije. Voditelji su bili Aleksandar Muharemović, višestruko nagrađivani član Video kluba Mursa, i Nataša Dorić, voditeljica sekcije animiranog filma u Video klubu Mursa. Uz puno koncentracije, truda i volje, rezultat njihova rada bila je premijerna projekcija radioničkog animiranog filma Razigrani štapići. Film se može pogledati na FB stranici Centra tehničke kulture Osijek ili na Youtube kanalu Video kluba Mursa.

Najčitanije iz rubrike