Kultura
DRAMSKA KOLONIJA “OD TEKSTA DO PREDSTAVE”

Mlada Osječanka postavila svoju predstavu u Grožnjanu
Objavljeno 23. srpnja, 2014.

GROŽNJAN - U istarskog gradiću Grožnjanu završila je Međunarodna dramska kolonija “Od teksta do predstave”, koju je organizirao Hrvatski centar ITI. Organizator je ove godine ostvario suradnju s kolegama u Bugarskoj, odakle dolazi pisac Svetozar Georgiev. Njegovu dramu “Mrtva Dagmar ili Djevojčica sa šibicama”, pisanu svježim, originalnim rukopisom, u grožnjanskom ambijentu postavila je već etablirana mlada redateljica Helena Petković. Drugi dramatičarsko-redateljski par čine Osječanka Beatrica Kurbel, novi dramski glas sa Zagrebačke ADU, čiji je prvijenac “Dva plus jedan” nedavno objavljen u zbirci “Nove drame”, te Renata Carola Gatica, argentinska redateljica koja je u posljednjih nekoliko godina ostvarila respektabilnu karijeru u hrvatskim teatrima.

Inače, Dramska kolonija “Od teksta do predstave” jedan je od programa Hrvatskog centra ITI. Pokrenut je 1999. godine s ciljem provjere i promocije inozemnih i domaćih tekstova u obliku scenskog čitanja.

Hrvatska strana predstavlja mlade i neafirmirane dramske pisce, dajući im priliku da rade na postavljanju teksta s profesionalnim glumcima i redateljima te da provjere mogućnosti uprizorenja teksta na sceni.

Koncertna čitanja imaju ambijentalne značajke jer se uprizorenja događaju u živopisnim eksterijerima.

Temelj dosadašnje suradnje Hrvatske i stranih zemalja bio je reciprocitet, pa su tako, zahvaljujući Koloniji, naši suvremeni pisci i njihove drame već predstavljeni u SAD-u i Grčkoj (Miro Gavran), Češkoj (Lada Kaštelan), Indiji i Čileu (Filip Šovagović), Slovačkoj (Tena Štivičić) Meksiku i Čileu (Elvis Bošnjak), Čileu (Ivan Vidić, Dubravko Mihanović, Ivana Sajko) i Rusiji (Mate Matišić).

Beatrica Kurbel (1989.) rođena je u Osijeku. Trenutačno završava studij dramaturgije u Zagrebu, smjer filmsko i dramsko pismo. Do sad je objavljivala poeziju u Vijencu, Re, Alephu, Zarezu, Republici i Rukopisima 37.

Godine 2011. sudjelovala je kao jedan od autora u omnibusu “Playlista” na Nu:Write festivalu. S tekstom “O zadnja dva mjeseca” 2013. godine sudjeluje na dramskom čitanju studenata dramaturgije (DESADU). Posljednje dvije godine pisala je tekstove za pojedine grupe Učilišta ZKM te dramske grupe kreativnog laboratorija 4sobe. (D.Kć.)

Autori i glumci

U predstavi “O zadnja dva mjeseca” autorice Beatrice Kurbel glume: Zrinka Kušević, Mladen Kovačić, Dean Krivačić i Amanda Prenkaj, a u predstavi “Mrtva Dagmar ili Djevojčica sa šibicama” autora Svetozara Georgieva igraju Petar Cvirn, Goran Guksić, Nađa Josimović, Franka Klarić, Tomislav Krstanović i Pavle Vrkljan.

Beatrica Kurbel trenutačno završava studij dramaturgije u Zagrebu, smjer filmsko i dramsko pismo

Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike