Mozaik
DAVID JASON NA HRVATSKOM

Autobiografija "Moj život":
Od siromašnog Davida Whitea do slavnog Del Boya
Objavljeno 23. srpnja, 2014.

Sljedeće godine u ovo doba bit ćemo milijunaši. Jedna je to od najpoznatijih rečenica koju hrvatski zaljubljenici u britanski humor i humorističke televizijske serije bez zadrške povezuju s Del Boyem, legendarnim likom kojeg je genijalno ovjekovječio omiljeni britanski glumac David Jason. U listopadu prošle godine u Velikoj Britaniji objavljena je njegova autobiografija, jednostavno nazvana My Life, a hrvatska publika nije dugo čekala na prijevod. Knjiga Moj život nedavno je objavljena u izdanju Profil knjige. Moj život u Jasonovoj domovini dočekan je s odličnim kritikama, a autor je dobio i nacionalnu književnu nagradu u kategoriji autobiografija.

Slavni britanski glumac imao je zanimljiviji životni put čak i od Del Boyeva. David Jason rodio se 1940. u vrlo skromnoj obitelji. Djetinjstvo je proveo u ratnom i poratnom Londonu, u oskudici, izbjegavajući prvo bombe, a poslije nasilnike, uz dječje nestašluke i nezainteresiranost za školu. U autobiografiji Jason ističe kako se ključan trenutak njegova života dogodio kada ga je ravnatelj škole natjerao da glumi u školskoj predstavi koju su gledali i ljudi iz lokalnog amaterskog kazališta i vidjevši njegov talent pozvali ga da im se pridruži. Jason je napustio školu, ali je izučio električarski zanat dok je istodobno glumio u kazališnoj družini posjedujući prirodan talent za nasmijavanje publike. Kada je odlučio napustiti posao električara i potpuno se posvetiti glumi, nije išlo posve lako jer je morao prihvaćati svakakve, pa i opasne, uloge, a televizijska zvijezda postao je u zrelijim godinama zahvaljujući Mućkama, kao i ulozi Popa Larkina u seriji Dražesni svibanjski pupoljci te detektiva Jacka Frosta u Frostovu pristupu. Knjiga Moj život obiluje anegdotama i portretima kolega glumaca. Jason je, naime, surađivao s najvećim zvijezdama britanske komedije šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća: Ericom Idleom, Michaelom Palinom, Bobom Monkhouseom i Ronniejem Barkerom. Tko je čovjek koji mu je puno pomogao u glumačkoj karijeri, kojega je zvao "gazda", a on njega "konobarčić"? Tko je njegov prijatelj iz mladosti prema kojem je oblikovao lik Del Boya iz "Mućki"? Što se dogodilo kad su Del Boy i Rodney na snimanju "Mućki" zakucali djedove cipele za pod? Što je rekao svojoj kćeri Sophie kad ju je donio iz rodilišta postavši prvi put otac u 61. godini? Što mu je rekla kraljica Elizabeta II. kad ga je proglasila vitezom, a što on njoj? Sve su to detalji iz zanimljivog i burnog života Davida Jasona, rođenog pod imenom David White, opisani u knjizi Moj život. D.Pavlović

Najsretniji trenutci

Artur, stariji brat Davida Jasona, prvi se u obitelji okušao u glumi. U knjizi se Jason prisjeća kako mu je upravo Artur pomogao u prvom velikom proboju na kazališnu scenu, a on mu je to vratio godinama kasnije kada ga je preporučio za ulogu u Frostovu pristupu u kojem se pojavio u 27 epizoda. Zanimljiva je i priča o vjenčanju Davida Jasona sa svojom partnericom Gill 2005. godine u hotelu Dorchester, večer uoči dobivanja viteškog naslova. Odlučili su se na taj potez jer Gill nije željela pred kraljicu kao nevjenčana majka. Jason ističe kako su mu to najsretniji trenutci u životu – kada je u samo predivna 24 sata postao i oženjen čovjek i vitez.

Možda ste propustili...

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike