Regija
NOVA ORIGINALNA RADIONICA U ZVONU

Bellbook Cook: Mladi s teškoćama pripremat će hranu za gradsku upravu Belišća
Objavljeno 22. srpnja, 2014.
Ponudit će se zdravi obroci pripremljeni od namirnica s polja Citadela

BELIŠĆE – Udruga Zvono počela je projekt, Bellbook Cook, koji je nastavak prošlogodišnjeg projekta Bellbook Inkubator Neformalne skupine mladih Bellbook koji je financirala Europska komisija iz programa Mladi na djelu - Aktivnost Nacionalna inicijativa mladih.

- Bellbook je neformalna grupa koju čine korisnici, djelatnici i volonteri Udruge djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono. Grupa je tijekom tri godine radila na realizaciji projekata koji su djelovali na kvalitetu života mladih s poteškoćama i na povezivanju s vršnjacima. Ove je godine NSM Bellbook aplicirao nastavak projekta na natječaj Erasmus plus - Razmjena mladih, ali projekt je završio na rezervnoj listi pa će se provesti uz smanjeno financiranje iz sredstava Udruge Zvono - otkriva nam Nada Velte iz Zvona. U provedbu su uključene studentice Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Zagreb, Pedagoškog fakulteta u Ljubljani smjera Specijalne i rehabilitacijske pedagogije te volonteri i korisnici Udruge Zvono.

- Projekt Bellbook Cook poboljšava kvalitetu življenja mladih osoba s intelektualnim poteškoćama u lokalnoj zajednici poboljšavanjem njihovih sposobnosti. To je eksperimentalni program kojim se poboljšava zapošljivost osoba s intelektualnim poteškoćama i mladih stručnjaka na temelju tržišnih zahtjeva i modela zapošljavanja uz podršku. Kroz provedbu projekta istražit će se potrebe lokalne zajednice i spremnost za prihvaćanje usluga koje im mogu ponuditi osobe s intelektualnim poteškoćama, koje se tako aktivno uključuju u život lokalne zajednice - pojašnjavaju u Zvonu projekt, koji će se provoditi od do 26. srpnja i od 1. do 9. kolovoza. Dio grupe sudjelovat će u vrtlarskoj radionici i biti potpora korisnicima u održavanju vrta i polja sa začinskim i ljekovitim biljem. U popodnevnim će satima pripremati obroke za zaposlenike gradske uprave, koji će se posluživati sljedeći dan, a ponudit će obroke pripremljene od namirnica s polja Citadela. U pripremi i posluživanju sudjelovat će mlade osobe s poteškoćama. Kvaliteta obroka i zainteresiranost korisnika usluge pokazat će može li ta ponuda biti konkurentna na tržištu i može li se inicijativa razvijati kao socijalno poduzetništvo. Studenti će biti potpora korisnicima u nabavi namirnica, pripremi jela, pripremi za posluživanje i spremanju radnog prostora nakon obavljenog posla.

Lidija ANIČIĆ

Ako projekt uspije, mogao bi se razvijati kao socijalno poduzetništvo

Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike