Regija
ĐAKOVAČKI HNS I SDP O POSKUPLJENJU ODVOZA SMEĆA:

Kome će Univerzal prodavati
otpad i pod kojim uvjetima?
Objavljeno 22. srpnja, 2014.

ĐAKOVO – Predsjednici đakovačkih ogranaka HNS-a i SDP-a, ujedno i saborski zastupnici Ivica Mandić i Damir Tomić, jučer su na konferenciji za novinare komentirali poskupljenje odvoza smeća za 60 posto.

“Cunami poskupljenja vezano uz odvoz otpada došao je u vrijeme, kako bi novinari rekli, 'kiselih krastavaca', u pola ljeta, i to čak za 60 posto, što je teško bilo kome shvatiti”, kazao je Ivica Mandić. “Govori se o većem broju odvoza otpada. Znači li to da će biti više otpada? Je li smeće u obliku papira toliko opterećenje za domaćinstvo da u njemu ne može biti mjesec dana? Je li netko pokušao projicirati koliko će to kubika ili tona papira biti i koliki će biti financijski efekti? Očito je ovdje samo jedna, rashodovna strana, a nju isključivo treba platiti građanin. Građanin će razvrstavati, a iskoristivi dio će gospodski netko pokupiti, na tome ostvariti novu financijsku dobit, a građanin će morati platiti i svoj posao razvrstavanja”, upozorava Mandić. “Nismo protiv modernizacije, ali želimo znati kamo taj novac ide i kako će se trošiti. Pojedine jedinice lokalne samouprave diljem RH kod razvrstavanja iskoristivog otpada svojim su građanima kao nagradu snizili cijenu ovakve komunalne usluge”, poručio je Mandić. Kazao je i kako Europska unija nalaže da se otpad prema predanim količinama i naplaćuje. “Znači li to što ja imam kantu od 120 litara da uvijek moram plaćati punu kantu, ili će Univerzal da bi poboljšao svoju situaciju građanima dijeliti kante od 200 ili 500 litara?”, pita Mandić. Damir Tomić kazao je kako podići cijenu za 60 posto i time opravdati svoju nesposobnost može samo HDZ. “Ne postoji raspored odvoza smeća, ne postoji web stranica Univerzala, a u 21. smo stoljeću. Ova vlast nakon više od godinu dana nije bila u stanju oformiti Nadzorni odbor, kante još nisu podijeljene, ali su računi uredno stigli. Pitam Univerzal i gradsku vlast koja firma će otkupljivati papir i plastičnu ambalažu i pod kojim uvjetima su je odabrali?”, pita Tomić.

Podsjetio je i kako se ova vlast, kako je rekao, hvalila da će prvi sat parkiranja biti besplatan, što nije učinjeno. “Nisu spominjali da će cijena bazena narasti za 40 posto! Djeca koja se bave sportom po novom, HDZ-ovom modelu, moraju plaćati bazen, što do sada nije bio slučaj”, upozorio je Tomić. “Na koncu, tu je primjer drugih općina, recimo Semeljaca. Njihova priča sa kantama je završena, pitajte građane je li to išlo po njihovom džepu. Neka ova gradska vlast razmisli o mogućnosti da se kao Grad pripojimo Općini Semeljci, ili promijenimo vlast”, poručio je Tomić. Maja Muškić

Najčitanije iz rubrike