Regija
GRAD SPREMAN POMOĆI

Zasad još ništa od ulaganja
u uređenje našičkog jezera
Lapovac kao kupališta
Objavljeno 23. srpnja, 2014.

NAŠICE - Umjetno jezero Lapovac, površine oko 80 hektara, glavno i najposjećenije izletište Našičana, udaljeno tri kilometara od grada, zasad ipak neće dobiti zabavne, ugostiteljske i sportske sadržaje, niti će se urediti kao kupalište. Grad nema zakonski i pravni način za ulaganje u jezero, a razlog tomu je što je Lapovac, koji je nastao gradnjom brane 1993., u vlasništvu Hrvatskih voda, odnosno tvrtke kćeri Hidrotehnički objekti. Hrvatske vode prije desetak godina pokušale su područje Lapovca privesti sportsko-rekreativnoj i turističkoj namjeni, ali neuspješno. Naime, planiralo se uređenje sportsko-rekreacijske zone uz jezero te je bila raspisana koncesija za gradnju potrebnih sadržaja, ali je sve ostalo samo na dobrim namjerama. Iako je bilo upita zainteresiranih pravnih i fizičkih osoba, na natječaj se nitko konkretno nije javio.

- Hrvatske su vode prije 12 godina uslišile želje Grada da se područje Lapovca privede namjeni te je raspisan natječaj za koncesiju za ulaganje i obavljanje sportsko-rekreativne i turističke djelatnosti. Bilo je zainteresiranih ulagača koji bi razvijali ugostiteljsku i turističku djelatnost. Na žalost, to se nije ostvarilo, jer se na natječaj nitko nije javio – rekao je gradonačelnik Krešimir Žagar. Na području Lapovca izgrađena je samo pristupna cesta s parkiralištem, vodovod i kanalizacija te trafostanica kod čuvarske kućice.

Tako je jezero (p)ostalo neslužbeno gradsko kupalište i mjesto održavanja sportskih natjecanja. Istina, više nije kajakaško središte Hrvatske, a trebalo je biti i domaćin Svjetskog kupa, koji je 2006. u Našicama najavio predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša. Do svjetskog natjecanja, naravno, nije došlo, a domaća su se natjecanja u lipnju za Dan grada prorijedila, posljednje je održano prije tri godine. No ljubitelji kajakaštva i veslanja i dalje dolaze na ''našičko more''.

Jezero Lapovac ostalo je mjestom održavanja natjecanja u sportskom ribolovu i u posljednjih nekoliko godina postalo meka šaranskih ribiča. Jezerska je okolica uređena pa se posjetitelji područjem Lapovca koriste za odlaske na piknik i kupanje. Zainteresirani mogu pecati, jer u lapovačkoj vodi obitava šaran, amur, štuka, smuđ, som, babuška i deverika. Prije pecanja poželjno je javiti se Sportsko-udičarskom društvu ''Šaran'' Našice, koje gospodari jezerom.

- Činjenica je da ljudi vole dolaziti na jezero. Ako Hrvatske vode nađu neki novi model, način na koji će urediti Lapovac, Grad će pripomoći u tome. Ali trenutačno Grad nije taj koji će ulagati u jezero Lapovac – zaključio je Žagar.S.Fridl

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike