Regija
SREDNJA ŠKOLA IZ BRODA

Jedina škola u Hrvatskoj sa strategijom razvoja do 2024.
Objavljeno 23. srpnja, 2014.

SLAVONSKI BROD - “Nije nam teško ako nije jako vruće, pa s branjem krećemo rano ujutro”, kažu beračice kupina, Nikolina Baboselac, Ivana Milošević, Irena Glavaš i Danijela Šimić, učenice prvog i trećeg razreda brodske Srednje škole “Matija Antun Reljković”, kojima taj dio posla pripada u redovitu praktičnu nastavu. Ubrane plodove, sorte thorne free i boysen, u krugu školske ekonomije prodaju po pristupačnih deset kuna za kilogram, a od prikupljenog novca kupuje se nova oprema za ovu, danas jednu od najprestižnijih škola u županiji i regiji, centar izvrsnosti, izrastao iz nekadašnje skromne Poljoprivredne škole u najvećoj mjeri zaslugom dugogodišnjeg ravnatelja s vizijom, Vlade Prskala, i suradnika. Spomenute učenice pohađaju ovu školu jer planiraju dalje na studij ili se pak posvetiti uzgoju i proizvodnji voća i povrća na budućim vlastitim gospodarstvima.

A praksu obavljaju na ekonomiji koja raspolaže s pedesetak hektara obradive površine. Na 35 uzgajaju uljanu repicu i soju, a na manjim površinama kupine (hektar i pol), dio je pod vinogradom, u nekoliko je staklenika povrće, a tu je i koral za pet lipicanskih konja. Tristotinjak od približno tisuću učenika školi rade pod stručnim okom voditelja školske ekonomije i profesora u nastavi, Slavka Poplaše.

- S tridesetak hektara nedavno smo skinuli uljanu repicu, koja je zbog jake tuče podbacila. Učenici rade dio posla koji mogu, pa tako beru i kupine - kaže Poplaša. Vjeruje da bi svaki od četiri tisuće polugrmova kupine, koji su ove godine dobro rodili, mogao dati oko tri kilograma ekouzgojenih slasnih plodova.

Slijedi skidanje 11 hektara soje krajem rujna, pa na istu zemlju sijanje pšenice, ječma, suncokreta. Za učenike na praksi to je izvrsna prilika da teorijska znanja prerastu u vještine koje će nakon završetka škole moći odmah primjenjivati, pa nije ni čudo što posljednjih godina sve više raste interes za upis u ovu školu. Osnovna je strategija škole već više od dva desetljeća uklapanje u potrebe gospodarstva, što potvrđuje i krilatica “danas učim, sutra radim”.

- Jedina smo škola u Hrvatskoj sa strategijom razvoja do 2024. godine i svake godine ostvarujemo neki od planiranih projekata. Sva zanimanja u školi vezana su uz Slavoniju – zemlju, zrak, vodu..., ali s novim tehnologijama, znanjima. Naša je konačna vizija stvoriti školu koja će djeci nakon četiri godine dati takva izlazna znanja s kojima mogu samostalno zarađivati plaću. Izlazne kompetencije učenici stječu u svim programima, premda mora biti još više rada i boljih rezultata - kaže zahtjevni ravnatelj očekujući više državnih i međunarodnih natjecanja, bolje rezultate na maturi jer su preduvjeti u školi stvoreni.

- Nastavnici svojim znanjem, strašću i profesionalnošću moraju naći način kako privući učenika da svlada potrebnu materiju, a sutra će on pokrenuti nekakav posao koji će biti sastavni dio slavonske priče - dodaje Prskalo i naglašava kako u svemu iznimnu važnost ima politika, koja treba stvoriti okvir za te mlade ljude.

- Političari koji donose strategiju razvoja županije, države, moraju vidjeti što to Slavonija treba. Tržište rada i poduzeća, na žalost, danas ne znaju reći što je to - zaključuje hvaljeni ravnatelj.

Marija RADOŠEVIĆ
Rekordan interes za školu

Za upis u široku lepezu zanimanja (geodezija, šumarstvo, veterina, poljoprivreda, ekologija....) u SŠ “M. A. Reljković” ove se godine prijavio rekordan broj od 1256 učenika, a upisuje ih se gotovo šest puta manje - 224 učenika. Golema je to razlika u odnosu na vrijeme kada je, kaže ravnatelj, obilazio sve osnovne škole, svaki osmi razred i roditeljima predstavljao programe pozivajući da upišu djecu. “Od tada do sadašnje situacije kada se traži mjesto više, prošlo je četvrt stoljeća”, rekao je Prskalo.

Ove se godine za upis prijavilo

1.256

učenika, a upisuje ih se gotovo šest puta manje -

224

učenika

Cilj je učenicima

dati znanja s kojima nakon završetka škole mogu samostalno zarađivati plaću

Možda ste propustili...

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike