Crna kronika
POČISTIO RAČUN 72-GODIŠNJAKU

Lopov Baranjcu ukrao karticu i PIN, pa u dva grada podignuo 6000 kn
Objavljeno 23. srpnja, 2014.
Novac je podignut s bakomata u Belom Manastiru i Varaždinu

BELI MANASTIR - Neopreznom 72-godišnjaku iz Baranje lopov je “počistio” bankovni račun jer je uz karticu ostavio i PIN. Krađa se zbila prošlog tjedna, između četvrtka i subote, a kradljivac nije gubio vrijeme. Novac je s tuđeg računa podignuo u dva navrata, i to u dva grada. Na bankomatima u Belom Manastiru i Varaždinu podignuo je, kako neslužbeno doznajemo, oko šest tisuća kuna.

Iz policije savjetuju građane da budu oprezni sa svojim bankovnim karticama, a PIN da nikako ne drže uz njih. Česti su slučajevi krađa novčanika u kojima su bile i kartice, a PIN brojevi uz njih. Osobe starije životne dobi nerijetko, da ne bi zaboravile, PIN napišu na samu karticu.

- Karticu i PIN uvijek držite odvojeno i čuvajte od neovlaštenih osoba. U slučaju da sumnjate da ste oštećeni kaznenim djelom, odmah izvijestite policiju na broj 192 - upozorio je Darijo Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Iz MUP-a daju još nekoliko savjeta kako sačuvati svoj novac na računu. Između ostaloga, treba se potpisati na kartici u prostor koji je za to predviđen. Naime, postoje kartice kojima su transakcije moguće bez PIN-a. Karticu treba čuvati jednako kao i gotovinu, te je nikada ne treba ostavljati bez nadzora. U slučaju da je bankomat zadržao karticu, o tome odmah treba izvijestiti banku.

- Budite oprezni s onima koji vam nude pomoć jer je i to jedan od načina da netko neovlašteno dođe do vašeg PIN-a, a tako i do vašeg novca. Redovito provjeravajte stanje na svom računu - dodaju iz MUP-a.

Sandra LACIĆ
IGNORIRAJTE ZAHTJEVE E-MAILOM

Ni u kojem slučaju građani ne bi trebali odgovarati na upite ili popunjavati obrasce koje zaprimaju elektronskom poštom u kojima se traže detaljni podaci o kartici, broju i stanju računa. O takvim slučajevima također odmah treba obavijestiti banku.

192

telefonski je broj policije na koji treba prijaviti krađu bankovne kartice

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike