Svijet
IZRAEL UBIJA CIVILE JER ZNA DA NEĆE ODGOVARATI

U tenkovskom napadu na bolnicu ubijeno petero, a ranjeno 70 Palestinaca!
Objavljeno 21. srpnja, 2014.
Tel Aviv opravdava napad na bolnicu tvrdnjama da se ondje skrivaju hamasovci

Bez obzira na broj žrtava u izraelskom napadu na Pojas Gaze, a do jučer poslijepodne izbrojeno je 548 ubijenih Palestinaca i najmanje 3.300 ranjenih, jučerašnji će dan biti zapamćen po tenkovskom napadu na bolnicu u središnjem dijelu tog gusto naseljenog palestinskog teritorija potpuno izoliranog od ostatka svijeta.

Kako je medije izvijestio glasnogovornik palestinskih hitnih službi Ašraf Al Kidra, u jučerašnjem napadu na bolnicu Al Aksa u gradu Dir El Balahu ubijeno je petero, a ranjeno 70 ljudi, od kojih su njih 30 medicinski radnici.

Hamas u intenzivnoj?

Izraelska vojska ispalila je ukupno 12 topovskih granata na bolničku upravnu zgradu, jedinicu intenzivne skrbi i kirurški odjel. Vojska kojoj naloge izdaje izraelski premijer Benjamin Netanyahu namjerno pogađa civilna područja tog gusto naseljenog teritorija pod izgovorm da ekstremistička organizacija Hamas ondje skriva svoje vatrene položaje i oružje. Izraelci gađaju svaki pedalj Pojasa Gaze, a na ciljniku Netanyahuovih vojnika našla su se, prije nekoliko dana, i četiri dječaka koja su na plaži nedužno igrala nogomet.

U Tel Avivu znaju da mogu pucati po palestinskim civilima bez ikavkog straha da će ikada netko odgovarati za ratne zlčine jer imaju potporu zapadnih zemalja, na čelu sa Sjedinjenim Državama, čiji je predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Barack Obama izjavio kako Izrael ima pravo na obranu. Sličnu potporu Izraelu u petak je dao i hrvatski veleposlanik u toj zemlji Pjer Šimunović. Nobelovac Obama nije jedini takav laureat umiješan u izraelski zločin nad Palestincima. Trenutni izraelski predsjednik Shimon Perez također je odlikovan tim uglednim mirovnim odličjem, i to upravo za postizanje mira na Bliskom istoku, odnosno mira s Palestincima, koji se nikada nije dogodio. U Izraelu znaju da mogu otvoreno činiti ratne zločine protiv Palestinaca jer njihovi vojni zapovjednici, državnici i politički čelnici neće nikada završiti na nekom sudu za ratne zločine. Država Izrael od svog osnutka funkcionira kao entitet koji je iznad međunarodnog prava. Vrhunac cinizma izraelske države najbolje je sažeo tamošnji ministar gospodarstva Nafatli Benet, koji je jučer optužio Palestince za “samogenocid”.

Palestinske nevolje nisu isključivo rezultat volje izraelske vlade i glavnog stožera izraelske vojske. Ekstremistička organizacija Hamas, koja u Pojasu Gaze obnaša vlast, odlučila se na aktivno sudjelovanje u okršajima s izraelskom vojskom, ispaljujući više stotina raketa prema izraelskom teritoriju.

Treća bolnica

Riječ je o raketama koje najčešće ne pogađaju cilj, ali služe kao opravdanje Izraelcima da olovom zasipaju Pojas Gaze i, s međunarodnom potporom, masovno ubijaju tamošnje civile.

U povodu jučerašnjeg pokolja u bolnici u Pojasu Gaze oglasio se i glasnogovornik izraelskog premijera Mark Regev. On je rekao kako je “dopušteno ciljati mete koje njihov (Hamasov) ratni stroj koristi kako bi sakrio rakete”. “Ne sumnjam da Hamas koristi, koristio je i nastavit će koristiti bolnice ... civili nisu naše mete”, kazao je Regev. Glasnogovornik iz Tel Aviva nije ponudio nikakve dokaze da je Hamas bolnicu Al Aksa u Dir El Balahu koristio u vojne svrhe. S druge strane, dr. Medhat Abas, ravnatelj bolnice, rekao je kako je tvrdnja da Hamas koristi bolnicu “velika laž”.

To je treća bolnica koja je bila izložena izraelskom tenkovskom granatiranju od početka kopnene ofenzive na Gazu, prije četiri dana.

Tih i neprimjetan, oglasio se, na mlak način, i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki Moon. On je označio "okrutnom akcijom" ubojstvo na desetke Palestinaca u Gazi u izraelskom granatiranju i pozvao na trenutni kraj borbi.

Ban se u nedjelju navečer u Dohi, prvoj postaji bliskoistočne turneje, u pokušaju da se okonča krvoproliće, sastao s katarskim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom al Tanijem, palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i katarskim ministrom vanjskih poslova Kaledom Al Atijom, prije posjeta Egiptu. (dc)

IZRAELCI PLJEŠĆU UZ PIVO, SOKOVE I GRICKALICE!

Novinarka britanskog lista The Guardian posjetila je brda u blizini granice s Pojasom Gaze, gdje se Izraelci okupljaju kako bi gledali napade. Kako kaže, skupina Izraelca ondje se nalazi svaki dan, donose kauče, stolice te postavljaju ljuljačke između drveća. "Neki donose boce piva, sokove i grickalice", piše novinarka Harriet Sherwood. "U subotu skupina muškarca okupila se oko nargile. Gotovo svi drže svoje pametne telefone kako bi snimili eksploziju ili poziraju s osmijehom, ponekad s uzdignutim palčevima, za 'selfie' fotografiju, a u pozadini je crni dim." Neki od njih dovode djecu, a raspoloženje im raste kako dolazi sumrak, u očekivanju da će Hamas intenzivirati ispaljivanje raketa nakon ramazanskog posta, a izraelska vojska odgovoriti silom, piše novinarka. Ispaljivanje raketa, bljesak eksplozije i dim nakon toga popraćeni su odobravanjem. "Koja ljepota!" kaže jedan od muškaraca.

12 topovskih granata ispaljeno je na bolničku upravnu zgradu, jedinicu intenzivne skrbi i kirurški odjel

Najčitanije iz rubrike