Sport
DOZNALI SUPARNIKE

Rukometni obračuni hrvatskih trenera i dvojice braće
Objavljeno 22. srpnja, 2014.

Jedan grad, jedno natjecanje! Tako bismo mogli opisati Svjetsko rukometno prvenstvo čiji će domaćin od 15. siječnja do 1. veljače biti Katar.

Zapravo, sve će se događati u Dohi, ili bar u krugu od 15-ak kilometara s obzirom na to da će završnica biti odigrana u Lusailu, potpuno novom gradu koji niče u pregrađu Dohe, a u kojem niče “čudo” od dvorane s kapacitetom od 15.300 mjesta.

Ni predstojeće Svjetsko prvenstvo, naravno, neće proći bez Hrvatske. U nedjelju su naši rukometaši doznali suparnike u skupini. Možemo reći kako ih je ždrijeb prilično pomazio. Hrvatska je svrstana u skupinu B zajedno s Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, Austrijom, Tunisom i Iranom. Bez obzira na to što je Hrvatska u tom društvu favorit, bit će tu nekoliko zanimljivih obračuna i zapleta.

Brat na brata

Iz drugog bubnja Hrvatskoj je dodijeljena Bosna i Hercegovina. Rukometaši će kao i nogometaši biti debitanti na Svjetskom prvenstvu. U završnom krugu kvalifikacija iznenadili su Islanđane što je potvrda kako mogu biti neugodni. No, iz društva iz drugog bubnja poput Švedske, Slovenije i Poljske ipak se BiH čini najlakši suparnik. Sudar Hrvatske i Bosne i Hercegovine zato bi mogao donijeti zanimljiv obračun. Naime, standardni član Bosne i Hercegovine je Ivan Karačić, igrač Meškova, a za Hrvatsku bi mogao zaigrati njegov brat Igor. Odlični srednji vanjski Vardara čini se raščistio je razmirice s izbornikom Slavkom Golužom. Kako je hrvatska deficitarna s Duvnjakovim alternativama, Karačić stoga može očekivati poziv.

Obrvan vodi Makedonce

Sudar s Makedonijom donijet će obračun hrvatskih trenera Ivice Obrvana i Slavka Goluže. Makedonski rukomet je u ekspanziji, ali i dalje su oslonjeni na iskusne lisce poput Lazarova, Mojsovskog, ali i na “naturalizirane” Pribaka i Vugrineca.

Bundesligaši

Austrija je iz četvrtog bubnja možda i najidealniji suparnik. Mnogi bi možda ipak više poželjeli Argentinu. Austrija je reprezentacija sastavljena od većinom igrača iz njemačke Bundeslige. Podloga za kvalitetne predstave i status neugodnog suparnika postoji.

Hasanefendić ponovno na kormilu

Na klupi Tunisa ponovno je hrvatski trener Sead Hasanefendić s kojim su Tunižani ostvarili i najveći rezultat. Na SP-u 2005. godine kojem su bili domaćini osvojili su četvrto mjesto. Mi ćemo ih pamtiti iz četvrtfinala Olimpijskih igara u Londonu kada se Hrvatska plasirala u polufinale nakon pravog rata na terenu. Dopuste li im to suci i u Kataru, mogli bi biti svima neugodni. I za rezultat, ali i zdravstveno stanje.

I Iran s hrvatskim temeljima

Status outsidera skupine ima Iran. Gledali smo ih prije dvije godine na Croatia cupu u Osijeku. Tada im je izbornik bio Hrvat Ivica Rimanić. Danas na klupi sjedi Slovenac Borut Maček. Ne vjerujemo kako su u dvije godine doživjeli rukometnu evoluciju.

Što dalje?

Skupina B križa se s onom u kojoj su Španjolska, Slovenija, Katar, Bjelorusija, Brazil i Čile. Od osmine finala igra se knock out faza, nema više popravnog. Bitno je zauzeti i što višu poziciju jer je Svjetsko prvenstvo u Kataru kvalifikacijsko za Olimpijske igre. Svjetski prvak izravno ide u Rio, tri sljedeća bit će domaćini kvalifikacija, a od petog do sedmog mjesta stječu pravo sudjelovanja u kvalifikacijama bez čekanja plasmana na kontinentalnim natjecanjima. U svakom slučaju, u siječnju nas ne čeka tisuću i jedna noć, ali svakako zanimljive katarske rukometne večeri.

Krešimir LACKOVIĆ
SKUPINA A

Španjolska, Slovenija, Katar, Bjelorusija, Brazil, Čile

SKUPINA B

HRVATSKA, BiH, Makedonija, Austrija, Tunis, Iran

SKUPINA C

Francuska, Švedska, Alžir, Češka, Egipat, UAE

SKUPINA D

Danska, Poljska, Rusija, Argentina, Bahrein, Njemačka

Slavko Goluža

hrvatski izbornik

To je nimalo naivna grupa, ali znamo što nam je cilj. Trebamo odraditi grupu najbolje što možemo, zauzeti što bolju poziciju zbog križanja

IVICA OBRVAN

izbornik Makedonije

Dobio sam priliku da igram s Hrvatskom, ali nemam nikakvog straha. S pravim pristupom možemo do pobjede.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike