Novosti
UPOZORENJE EK

Hrvatskoj sankcije ako ne sredi probleme zdravstva
Objavljeno 21. srpnja, 2014.

Hrvatskoj bi mogle stići sankcije Europske komisije jer nije na vrijeme implementirala direktivu o prekograničnom zdravstvenom osiguranju. Ona omogućava osiguranim osobama HZZO-a da zdravstvenu uslugu ostvare u drugoj zemlji, na trošak Zavoda, a čime bi se smanjile i liste čekanja. Iz Ministarstva zdravlja priopćili su da su pismo Europske komisije zaprimili 17. srpnja. “Ministarstvo zdravlja je u suradnji s HZZO-om pristupilo oblikovanju odgovora na prigovore EK. Rok za očitovanje na pismo EK je dva mjeseca. Naglašavamo da liste čekanja u Hrvatskoj nisu predmet službene opomene Europske komisije, niti Komisija traži od Vlade RH upućivanje hrvatskih pacijenata na liječenje u druge članice EU.

Predsjednik Hrvatske udruge pacijenata Mario Drlje ističe kako već dugo upozoravaju na slabosti sustava i traže da se definiraju medicinski prihvatljivi rokovi. “Liste čekanja su, prema našim iskustvima, zaista preduge. Mi u Hrvatskoj udruzi pacijenata smo već dugo tražili da se ti medicinski prihvatljivi rokovi definiraju i da hrvatska javnost bude upoznata s time koji su to prihvatljivi rokovi za pojedinu medicinsku uslugu u kojoj osiguranik HZZO-a mora dobiti zdravstvenu zaštitu", poručuje Drlje.

Ističe kako je Udruzi poznato nekoliko slučajeva osoba koje su zatražile liječenje u inozemstvu, no samo je jednoj odobren. Osim toga i procedura je vrlo složena, kaže. “Meni je na neki način žao jer smo mi Hrvati sposoban narod i kad dobijemo ovakve packe iz Europe, osobno se osjećam odgovoran. U svakom slučaju, ako ne možemo sami to regulirati drago mi je da ima netko tko će to popraviti i reći da to nije dobro, pa u tom smislu mogu reći - hvala Europskoj uniji što upozorava na te propuste u javnozdravstvenom sustavu”, zaključuje. (E.S./MS)

Možda ste propustili...

ŠTO JE NA 100.000 ISPITANIKA POKAZAO IZBORNI KOMPAS

Četvrtina ispitanika ne bi glasala za programski im blisku stranku

SUFINANCIRANJE PROJEKATA IZ FONDOVA EUROPSKE UNIJE

Objavljivanje natječaja uhvatilo je tempo