Osijek
REZULTATI NATJECANJA U SLAGANJU RUBIKOVE KOCKE

Brojni nacionalni rekordi i zamalo srušen svjetski
Objavljeno 22. srpnja, 2014.

Iako svi rezultati još nisu službeni, Croatian open 2014. - natjecanje u brzom slaganju Rubikove kocke - dalo je nekoliko nacionalnih rekorda, a umalo je srušen i jedan svjetski. Naime, međunarodno natjecanje održano proteklog vikenda u III. gimnaziji Osijek tek je drugo takvo natjecanje dosad u Hrvatskoj, a u natjecanju u organizaciji mladih osječkih zaljubljenika u popularnu “mozgalicu” dominirali su Mađari.

U slaganju kocke 7x7x7 svjetski rekord za dlaku je izmaknuo Mađaru Benceu Baratu, koji je s prosječnih 2 minute 52 sekunde i 20 stotinki bio samo 11 stotinki sekunde sporiji od svjetskog rekorda Australca Feliksa Zemdegsa.

Dojmovi svih natjecatelja su odlični i svi se nadaju idućem natjecanju koje ćemo moguće već sljedeće godine organizirati opet, rekao nam je Dominik Vidaković, organizator natjecanja i zaljubljenik u Rubikovu kocku, koji je na ovom natjecanju postavio i neke nacionalne rekorde.

Većina postolja ipak je pripala mađarskim predstavnicima, no Dominik je u disciplini "Skewb" bio 2. te u disciplini 3x3 s nogama također drugi. Hrvatski su rekordi postavljeni u disciplini 3x3, za što je zaslužan Toni Varga, koji je kocku složio za 10.82 sekunde. Matija Patajac kocku 3x3 jednom rukom složio je za 19.8 sekundi. Hrvatski rekord u kockama 6x6 i 7x7 postavio je Renato Dean, a Filip Vuković u disciplini Square-1,6x6. Domaćin i organizator Dominik Vidaković rekorde je postavio u disciplinama Pyraminx, Megaminx, Skewb, 3x3 s nogama i 4x4.

Natjecanje u svim disciplinama održano je po WCA (World Cube Association) propozicijama i pod budnim okom delegata zaduženog za našu regiju. Teško je odrediti pripada li speedcubing u sport ili hobi, ali kombinacija brušenja moždanih vijuga i spretnosti te koordinacije prstiju, čak i onih na nogama, globalni je fenomen čiji je dio postao i Osijek. I. Sekol

Najčitanije iz rubrike